Hvis kjøper ikke har omregistrert bilen

ferrari2Hva skjer og hva kan gjøres for å unngå å bli sittende å betale forsikring og årsavgift på en bil som er solgt?

 

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Hvis du selger din bil og blir enig med ny eier at han/hun sender inn melding om eierskifte, da kan du havne i trøbbel hvis ny eier gir blaffen.

Da blir bilen stående på ditt navn videre. Du får ikke sagt opp forsikringen, du kan ikke levere inn melding om tap av kjennemerke, du kan heller ikke melde bilen stjålet.

Dermed blir du også stående ansvarlig for å betale forsikring, veiavgift, og eventuelle parkeringsbøter og bomregninger.

– Det navnet som står registrert som eier av bilen 1. januar, vil måtte betale årsavgiften og eventuelt andre utgifter, sier Vibeke Bratland, fagkoordinator på kjøretøy i region vest hos Statens vegvesen

– Vi har en del slike saker, både her vest og på landsbasis, sier hun videre.

Hun minner om at det i dag er mulig at både kjøper og selger kan ordne opp med eierskifte via Statens vegvesen sine nettsider, og på den måten sikre at det ikke blir tull i ettertid.

Men er du først havnet i trøbbel, må du som selger for å komme ut av knipen, sende en søknad til Statens vegvesen om de kan endre navn på eier av kjøretøyet til ukjent person.

Ved søknaden må du legge dokumentasjon på hva du faktisk har gjort, hvilke tiltak du har iverksatt for å finne den nye eieren.

Hvis du ikke finner den nye eieren blir du uansett stående med bilen registrert på deg i 1 år og må da betale alle utgifter. Etter 1 år kan du sende en søknad til Skatteetaten om å få refusjon av utgifter du har hatt i løpet av året.