Staselig avduking av minnesmerke

Foto: Helge Haukeland

Det ble folksomt og god stemning under lørdagens avduking av minnesmerke for romfartsingeniør Alfred Lunde i Torkjelsvegen.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

De siste ti årene har Vidar Bratlund-Mæland gått med tankene om å få hedret Alfred Lunde, og det siste året har dette for alvor tatt form.

Vidar Bratlund-Mæland har selv laget minnesmerket som klokken 13 i dag ble avduket på hjemmegården til Alfred Lunde.

Lørdagen startet med myer nedbør, som regn, sludd og snø, men som lovet skulle det bli lettere utover dagen, og da avdukingen var et faktum klokken 13, var det oppholdsvær og innimellom også noe solgløtt.

Noen varme var det ikke, men at så mye folk kom til markeringen, varmet familie og venner godt, og selvsagt kunstner Vidar Bratlund-Mæland.

I løpet av markeringen ble det fortalt litt om minnesmerket, det ble fremført hilsen fra NASA, ordfører Trine Lindborg talte og det var musikk fra Søre Neset musikklag og sang fra Os mannskor.

Og så var det selvsagt naturlig at det også ble markert fra luften, som var arbeidsområdet til Alfred Lunde. Os Aeroklubb kom flygende over under markeringen.

Konen til Alfred Lunde, Anna, kom over til Os sammen med broren sin, og hun var også med på å ta dekket av minnesmerket.

Minnesmerket av Alfred Lunde er satt på sokkel, og der skuer han opp mot sitt feriested, hytten «Apollo Hill» ved foten av Liafjellet.

Plassen har fått hvit singel, planter og en steinbenk hvor folk kan sette seg ned å reflektere over Alfred Lunde sin innsats for NASA, og samtidig sitte å se ut i verdensrommet.

Alfred Nilsson Lunde fra Os ble født 19. november 1942. Alfred var romfartsingeniør, og han jobbet i over 20 år i NASA i USA. Han var tilknyttet Lyndon B. Johnson Space Center i Houston, Texas. Han jobbet der for det meste med baneberegninger tilknyttet Apollo-programmet, romfergeprogrammet og det internasjonale romstasjonsprogrammet. Alfred Lunde satt sentralt i flere av NASAs mest kjente operasjoner, blant annet da Apollo 13 måtte returnere til jorden i mars1970 etter en eksplosjon om bord.

Se også: MED UTSIKT MOT «APOLLO HILL» OG VERDENSROMMET

Foto Helge Haukeland og Jan Petter Svendal