Parkeringsbekymringer på Os sjøfront

Hvordan blir det for beboere og besøkende på Os sjøfront når kommunen innfører parkeringsavgift etter to timer ved Oseana?

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Som vi tidligere har vært innom, går det mot et nytt parkeringssystem i og like rundt sentrum, også ved Oseana.

Det nye systemet går ut på at alle kan parkere gratis i to timer, men deretter vil det bli krevd en avgift, som blir høyere jo lenger man står etter de to gratistimene.

Bilene bli registrert av et skanningssystem som leser skiltene ved inn og utkjøring til de forskjellige sentrums-parkeringsplassene.

Bekymrede beboere
I forbindelse med lanseringen av planene om det nye parkeringssystemet, har bekymringer dukket opp hos beboere på Os sjøfront.

I et brev til Os kommune kommer det spørsmål om hva de som har to biler skal gjøre, hva med besøkende og hva gjør de til våren når garasjeanlegget under Os sjøfront må tømmes for vårrengjøring?

– Først vil jeg kommunisere at innføring av den nye sømløse parkeringsløsningen ikke blir innført ennå. Det er vanskelig å si når det vil komme på plass, da det skal utarbeides anbudsgrunnlag, kjøres anbudsrunde, detaljert plassering må planlegges nøye, og selve installeringen vil ta tid. Jeg vil anta at nytt parkeringssystem
tidligst vil være på plass siste halvår 2018, sier ordfører Marie E. L. Bruarøy i svarbrevet til Os sjøfront.

Ordfører presiserer også viktigheten av å få på plass en god regulering av parkeringsplasser i Os sentrum.

– Det er viktig at parkeringsreglene på alle offentlige parkeringsplasser blir håndtert likt, og vi fra kommunen sin side må presisere at parkeringsplassene ved Oseana er offentlige og en del av sentrum, og må underlegges det same regimet. Hele bakgrunnen for at det kreves en regulering av parkering, er at det syndes mye i og rundt sentrum. Det er et sterkt behov for sirkulasjon i parkeringsplassene, og vi har gjort et grundig arbeid ved å utrede ulike løsninger for å oppnå dette, sier Bruarøy.

Gjester kan bruke 9 timers parkeringen
Når det gjelder parkering for beboere på Os sjøfront, så mener hun dette vil løse seg greit.

– For private som eier en parkeringsplass, kan man inngå avtale ved å få fritak for belastning. En registrerer nummeret, og kamera vil gjenkjenne skiltet, og en vil ikke bli fakturert. Eier man flere
biler, men eier kun en plass, må man betale for den andre bilen.

– Gjester som skal parkere, blir underlagt samme system, og blir fakturert for de timene man står utover tiden. Det er selvsagt mulig å parkere på en parkeringsplass som tillater at man står i 9 timer. For eksempel er området rundt Os stasjon, foreslått som 9 timers parkering.

– Til spørsmålet om vårrengjøring, er jeg sikker på at vi skal finne gode løsninger sammen. Vi ønsker dialog med brukere, og evaluering av fremtidig parkeringssystem skal vi sikre, sier ordføreren.

Hentet erfaring fra andre steder
Og Os kommune har hentet inn erfaringer fra andre steder når de nå vil gå for skanning og to timers gratisparkering, og deretter en avgift som øker per påbegynte time.

– Vi har henter inn erfaringer fra andre steder, og har kommet til at et slikt system er mest framtidsrettet, og enkelt for brukeren. Den største fordelen er gjerne det at man ikke blir bøtelagt dersom man står utover den tiden som gjelder for den enkelte parkeringsplass, men vil bli trekt på oppgitt kredittkort/fakturert per time man står utover tiden med een progressiv takst. Erfaringer fra andre steder er at dette stimulerer til den sirkulasjonen på parkeringsplasser vi trenger på og rundt Osøyro.