Slutt for Askviknes

I disse dager forsvinner første pulje med pasienter og ansatte. Kommune vurderer kjøp for så å selge videre til private utbyggere. SE FLERE BIDER!

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Allerede 1. oktober forsvinner første pulje med ansatte og pasienter fra Askviknes Voksenpsykiatriske senter når Solli Dps sin avdeling flytter til Nesttun.  Og 1. desember flytter Helse Bergen sin avdeling til Knappen Dps i påvente av nye lokaler på Danmarksplass.

– En epoke er over og en kjempeflott arbeidsplass legges ned. Håpet er nå at noen kan kjøpe plassen og drive arbeidet videre slik det har vert drevet i mange år, sier en av de som har jobbet på Askviknes til NyttiOs.com.

Kan bli solgt til private utbyggere
Os kommune vurderer å kjøpe eiendommen på Askviknes, og et alternativ kan være å selge den videre til en privat utbygger.

– Os kommune vurderer å gå i forhandlinger om kjøp av eiendommen, men vil først ta dette opp i politisk kvarter på tirsdag for å «lodde» stemningen blant politikerne, sier varaordfører Marie Bruarøy til NyttiOs.com.

– Et alternativ kan være at kommunen kjøper for så å selge videre til private utbyggere, slik vi gjorde på Skorpo, sier hun.

Lokal institusjon
Varaordføreren er tilhenger av at kommunen bruker noen av byggene til en lokal institusjon.

– Jeg personlig er tilhenger av at vi kjøper og får inn en lokal institusjon, men vi har blitt frarådet å gjøre dette fra ledelsen på helse og sosial etaten i Os kommune, sier varaordføreren til NyttiOs.com.

Eiendommen ligger praktfullt til like ovenfor sjøkanten med store grøntareal, flott sjølinje og flere bygninger. Bygningsmassen består blant annet av administrasjonsbygg, boligdel, vaktmesterbolig og den gamle hovedbygningen hvor i dag Askungen barnehage holder til.

Det gamle hovedbygget kan bli verneverdig.
– Vi har fått signaler om at det gamle hovedbygget er verneverdig, sier Marie Bruarøy til NyttiOs.com.

Ni sykehuseiendommer i Helse Vest har så stor helsehistorisk og arkitekturhistorisk verdi at Helse- og omsorgsdepartementet i samråd med Riksantikvaren, ønsker å frede eller verne de, skriver Helse Vest.

Blant de ni er både Askviknes og Kysthospitalet.

Helse Vest skriver følgende om Askviknes:
«Det gamle hovudbygget og sidebygget er eit sosialhistorisk viktig eksempel på institusjonar for statlege assimileringstiltak overfor ein nasjonal minoritet, som taterar/reisande, kring 1900. Vernet skal sikre den opphavlege arkitekturen både i hovudstrukturen og i detaljeringa, så som fasadeløysing, opphavlege vindauge, dører, materialbruk og overflatar. Føremålet med vern av interiøret er å oppretthalde den opphavlege inndelinga av romma med bygningsdelar, overflatar og materialbruk, belysning, armaturar og detaljer.

Se og: Den «forhatte» misjonen

Askviknes Voksenpsykiatriske Senter blei bygd av staten og var eit av dei første barneheima drive av Norsk Misjon Blant Heimlause. Statleg forsørging av taterbarn var i mange år eit viktig instrument i fornorskingspolitikken og barneheimen på Askviknes spelte ei viktig rolle fram til han blei avvikla. Hovudbygget er typisk for mindre institusjonsbygningar frå perioden, her i ein regionalt prega panelarkitektur med element av jugendstil. Det gamle hovudbygget har relativt høg grad av autentisitet i eksteriøret, og dels i interiøret».