Drop-in-dåp i hele landet

Fra denne helgen og i tiden fremover er det minst 80 anledninger til å droppe innom kirken og bli døpt. Foto: Malin Longva / Den norske kirke.
Minst 80 anledninger til å droppe innom kirken og bli døpt. Foto: Malin Longva / Den norske kirke.

De neste ukene er det minst 80 anledninger til å droppe innom kirken og bli døpt.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

De kommende ukene er det tid for drop-in-dåp i Den norske kirke. Akkurat nå viser oversikten på skjerikirken.no 80 ulike drop-in-dåp-arrangementer.

– Dåp er en feiring av livet og gir tilhørighet til kirkens store fellesskap, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

Både barn, ungdommer og voksne kan bli døpt. Dåp i Den norske kirke er helt gratis. Kirkerådslederen sier mange setter pris på fleksibiliteten:

– Mange setter pris på fleksibiliteten og enkelheten i drop-in-dåp, samtidig som de opplever det som høytidelig og meningsfullt å bli døpt. Flere forteller at de lenge har tenkt på å bli døpt, og opplevde terskelen som lavere når det var drop-in.

Møt opp uten avtale

Dåpen er en flott tradisjon, markerer en ny start og setter livet i en større sammenheng. Den norske kirke har lang tradisjon for å døpe mennesker i alle aldre, mens «drop-in-dåp» som begrep oppstod i 2015.

Når en menighet arrangerer drop-in-dåp er det bare å møte opp uten avtale. Du trenger ikke gjøre noen praktiske forberedelser – det er bare å identifisere deg og ha en samtale med presten. Drop-in-dåp er helt enkelt, men like stort som dåp i en vanlig gudstjeneste.

Her i våre områder er det Tysnes og Bergen som har planlagt drop-in-dåp så langt. I Tysnes kyrkje allerede i morgen, fredag 26. mai klokken 15.30.

I Bergen er det satt opp drop-in-dåp i Åsane og Arna kirke, i Sælen kirke, i Slettebakken kirke og i Birkeland kirke de første ukene i juni.

Helt enkelt, like stort

Drop-in-seremonier, som drop-in-dåp og drop-in-bryllup, blir tatt svært godt imot av kirkens medlemmer.

På valentinsdagen tidligere i år sa over 30 par ja til hverandre i drop-in-bryllup i kirken. Prost Kjerstin Jensen sa da: – Det høres kanskje litt Las Vegas-aktig ut, og ikke alle liker drop-in-begrepet, men erfaringene er at folk tar dette på alvor og har tenkt på det lenge.

Kirkens ansatte forteller at de som benytter seg av drop-in-tilbudene sier at de har tenkt på dåp eller bryllup lenge. Mange har tenkt at de må ha stor fest, ha mange gjester og større budsjett.

Prost Kjerstin Jensen sa til dette: – Det behøver ikke være sånn. Med drop-in ønsker vi å vise at dåp og bryllup kan gjennomføres helt enkelt, men like stort.

Ulike undersøkelser Den norske kirke har gjort viser at mange av kirkens medlemmer etterlyser fleksibilitet og lavere terskler for å benytte seg av kirkelige handlinger som dåp og bryllup.

Drop-in-dåp i Den norske kirke

  • Når en menighet arrangerer drop-in-dåp, er det mulig å møte opp uten avtale. Du trenger heller ikke gjøre noen praktiske forberedelser. 
  • Ofte arrangeres drop-in-dåp på egne dager, i tilknytning til andre arrangementer eller høytider.
  • Drop-in-dåp er like stort, og selvsagt gyldig på samme måte, som det å bli døpt i en vanlig gudstjeneste.
  • Du trenger bare å ha med gyldig legitimasjon
  • Du blir medlem i Den norske kirke ved å bli døpt
  • Alle kan bli døpt på drop-in-dåp, så lenge du ikke er døpt fra før
  • Du må ha en liten dåpssamtale med presten før dåpen. Denne skjer rett før dåpen
  • Du kan ha med egne faddere, eller så kan kirken stille med faddere for deg. 
  • Du kan ha med venner eller familie, eller du kan komme alene
  • Finn nærmeste drop-in-dåp på skjerikirken.no