Har de snudd i 100-sonen og kjørt mot kjøreretningen for å slippe unna bompengene?

Arkivfoto: Jan Petter Svendal

– Det blir bare spekulasjoner, men én teori er at det kan være for å slippe bompenger.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få oppdateringer i din feed.

Den siste uken har en video av tre biler på motorveien mellom Os og Bergen, som Statens vegvesen har sluppet blitt bredt omtalt. Videoen er fra november, altså den første måneden veien var åpen.

Det dreier seg om tre biler som står side om side inne i Endalausmarka, like ved bompengeregistreringen. De tre bilene snur og kjører mot kjøreretningen like før Lyshorntunnelen.

Dette er ett av 8-10 tilfeller hvor det har blitt registrert kjøring mot kjøreretningen på den nye motorveien, men et tilfelle politiet ønsker å nøste opp i og reagere på.

– De skal jo selvfølgelig ikke gjøre sånn som dette, rygge og snu på veien. Her er det i tillegg 100-sone, så farepotensialet er stort. Dette er et skrekk eksempel som er kommet til vår kunnskap gjennom mediene og Vegvesenet, sier politistasjonssjef Oddbjørn Dyrdal Dyrdal på Bjørnafjorden politistasjon til til Bergens Tidende.

Politiet er i dialog med vegvesenet, og skal være på sporet av minst en av bilistene.

– Jeg tror vi skal klare å finne i hvert fall én av dem. Kanskje klarer vi å finne frem til alle bileierne. Da vil vi ta kontakt med dem og se hva vi gjør videre, sier Dyrdal.

Foreløpig har ikke politiet opprettet noen straffesak. Men politistasjonssjefen sier de vil gjøre det om det trengs for å få ut det nødvendige bevismaterialet.

– Får vi tak i dem som kjørte, kan det bli snakk om straff eller bøter. Dette er graverende og grovt uaktsomt, sier Dyrdal til Bergens Tidende.

Politiet tror at dette kan være et forsøk på å slippe unna bompengene.

– Det blir bare spekulasjoner, men én teori er at det kan være for å slippe bompenger. Det er påfallende at de snur akkurat der. De vet nok veldig godt at det er bompengebelagt. Uansett er slik atferd noe vi må forebygge og få en slutt på.

Dyrdal antyder også at snuingen kan være strategisk fra sjåførenes side, for ikke å bli registrert med opplysninger og bilde i Autopass-anlegget.

Politiet oppfordrer bilister som observerer stygg kjøring om å merke seg registreringsnummeret på bilene, slik at politiet kan følge opp og finne ut hva som har skjedd.

En del av de 8-10 tilfellene av kjøring mot kjøreretningen er nok bilister som har kjørt feil, emn det skal selvsagt ikke skje.