Ga vekk strømaggregat til Ukraina

Roald og Astrid Dale sørget for transporten. Foto: Os Røde Kors

Os Røde Kors fikk hjelp av flere lokale krefter både til vedlikehold og forsendelse, og når er det på vei til sårt trengende i Ukraina.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få oppdateringer i din feed.

For en del år siden fikk Os Røde Kors et strømaggregat fra Os Rotary Klubb, et aggregat de hadde brukt når de bygget friluftsanlegget på Ramsholmen. Aggregatet leverer 4.5 kWh og går på diesel. Meningen var at Os Røde Kors kunne bruke det i beredskapssituasjoner ved langvarige strømutkoblinger i Os.

– Etter at Espen og Knut Jarle Aspenes lot oss overta og koble Røde Kors Huset til det permanente nødstrømsaggregatet i garasjebygget deres, har det bare blitt stående, sier Kristian Strønen i Os Røde Kors i en glad melding til NyttiOs.no.

Siden behov for nødstrøm i Ukraina dukket opp, ble ideen om å sende det nedover lansert fra medlemmer i Os Røde Kors.

– Men siden det ikke hadde vært i drift på flere år måtte vi først sjekke opp om det fortsatt var i driftsmessig stand.

– Nils Øyvind Eidsvik sa ja med engang vi spurte ham, og det tok ikke lang tid før han dukket opp med en bil fra Skaathun Bilverksted og hentet anlegget – «jeg ser på det i helgen».

Kort tid etter kom det en hyggelig telefon fra Nils Øyvind til Os Røde Kors. «Har gått gjennom motor og anlegg, renset, skiftet olje og satt inn nytt startbatteri – det fungerer helt fint. Når skal jeg komme og levere det?»

Kort tid etter kom han med et smil om munnen og med en beskjed fra Ole Viggo Skaathun om at de ikke behøver å vente på noen faktura for batteri og olje».

De hadde lest i lokale media at Astrid Dale i Øyane organiserte transport til Ukraina, og når de ringte og fortalte om aggregatet og spurte om hun kunne kunne ordne transport, kunne de formelig se smilet hennes i telefonen: «Ja, selvfølgelig. Jeg tar en telefon til Bjørn i THK-stiftelsen på Karmøy som jeg samarbeider med, så ordner vi dette. THK-stiftelsen har arbeidet i Ukraina i nærmere 30 år og samarbeider også med Røde Kors lokalt i Ukraina, så vi er sikre på at det vi sender kommer frem til dem som virkelig har behov.»

Noen dager etter kom de og hentet aggregatet ved Røde Kors huset.

– Aggregatet ble lastet inn i bilen, kjørt til Karmøy, ble lastet inn i transporten til Ukraina og er nå sendt nedover for å gi litt lys og varme, avslutte Kristian Strønen.

Nils Øyvind Eidsvik fra Skaathun Bilverksted. Foto: Os Røde Kors