– Tusen takk for at dere kommer og går med oss

Foto: Jan Petter Svendal

Flere hundre gikk i fakkeltog i Os sentrum på ettårsdagen for Russland sin invasjon av Ukraina.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Fredag var det altså ett år siden Russland invaderte Ukraina, og dette ble markert med fakkeltog på 65 steder rundt i Norge, blant annet i Bjørnafjorden kommune.

I 17.30-tiden begynte folk å samle seg både inne og ute på Kløvertun, og der fikk de også kjøpt fakler.

Klokken 18 begynte fakkeltoget å gå, og flere hundre var med, både bjørnafjordinger, ukrainere og en del andre innvandrere.

Fakkeltoget gikk rolig gjennom sentrum, ut Torggata, over til Esso og videre bort til Vognhallen.

I Vognhallen var det laget til scene, og det var salg av kaffe og noe å bite i.

Vi snakket med flere ukrainere, og spesielt en uttrykte stor glede over å se oppslutningen.

– Vi er rundt 200 ukrainere i kommunen, og jeg vet hvem de fleste er, og alle er her i dag. Og så er det fantastisk at du er her i dag, og alle andre bjørnafjordinger,. Tusen takk for at dere kommer og går med oss, det betyr veldig mye, sa han med tårer i øynene.

Han kunne fortelle at han selv hadde vært med i krigen, men valgte å rømme etter to måneder på grunn de tre barna sine. Han kom først til Bergen og har de siste månedene bodd i Os.

– Vi har blitt tatt så godt i mot her i Os, og har det fint. Selv går jeg på norskkurs, det er vanskelig, men jeg lærer, og det må jeg hvis jeg skal få med en jobb, for det har jeg lyst til. Gjerne med mange norske, slik at jeg kan lære språket enda bedre, sier han.

Han kunne og fortelle at han hadde mistet to nære venner som var med i krigen.

På scenen ble det fremført appeller, musikk, og ikke minst nasjonalsangen til Ukraina, og responsen fra alle de fremmøtte var veldig god.

Trine Lindborg var først på scenen, og hun ønsket de rundt 200 Ukrainerne i kommunen velkommen, og takket samtidig bjørnafjordingene for at de tok så godt i mot, og var med å inkludere våre nye innbyggere.

Hun avslutte med å fortelle at kommunestyret har sgt ja til å ta i mot 170 ukrainske flyktninger i 2023, noe som ble tatt i mot med jubel.

Dert ble en verdig og fin markering hvor rundt 300 mennesker totalt var med.