Alfred Lunde ville ha fylt 80 år

Alfred Lunde ved kontorplassen. Foto: Privat/ familien

Alfred Lunde jobbet i NASA i over 20 år. Han var veldig sentral da Apollo 13 måtte returnere til jorden etter problemer. Neste år får han et minnesmerke i bygden.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Alfred Nilsson Lunde fra Os ble født 19. november 1942 (døde i mai 1996) hadde fylt 80 år hvis han hadde levd i dag.

Alfred var romfartsingeniør, og han jobbet i over 20 år i NASA i USA.

Han var tilknyttet Lyndon B. Johnson Space Center i Houston, Texas. Han jobbet der for det meste med baneberegninger tilknyttet Apollo-programmet, romfergeprogrammet og det internasjonale romstasjonsprogrammet.

Alfred Lunde satt sentralt i flere av NASAs mest kjente operasjoner, blant annet da Apollo 13 måtte returnere til jorden i mars1970 etter en eksplosjon om bord.

Han skrev også flere bøker om romfart, og mottok presidentens frihetsmedalje for arbeidet med å returnere de tre astronautene i Apollo 13.

Lørdag 19. november 2022 ville Alfred Lunde blitt 80 år, men hjertetrøbbel resulterte i hans død allerede i 1996 – kun 53 år gammel.

Neste år vil et minnesmerke bli avduket
Vidar Bratlund-Mæland er begeistret over romfartseventyret, og for Alfred Lunde, og han har tatt initiativ til å lage et minnesmerke til minne om denne mannen som fikk jobbe med romfart i USA.

Minnesmerket vil bestå av en åpen granittsokkel med en byste av Alfred, samt tre bronseelement inni. Disse elementene vil illustrere deler av Alfreds virke. Det vil også komme en plate med kort informasjon om Alfred Lunde og hans virke. Vidar Bratlund-Mæland vil lage minnesmerket. Les mer på Alfred Lunde memorial

Det vil også bli produsert to «satellitt-plater» senere som vil bli plassert to andre steder kommunen med supplerende informasjon om Alfred. 

Minnesmerket skal avdukes på våren/ sommeren neste år, og det blir plassert på hjemmegården på Lunde hvor han vokste opp, like ved Lunde barneskule.

Alfred Lunde hadde ellers feriestedet sitt på det som er blitt kalt «Apollo Hill», ved foten av Liafjellet, på Grindavoll.