Du skal vel feire gapahukens dag?

En perle ved Langavatnet på Drange. FOTO: Jan Petter Svendal

– En god anledning til å nyte matpakken eller middagen ute i det fri

Følg NyttiOs.no på Facebook og få oppdateringer i din feed.

Vi har mange flotte gapahuker i Os, og den største og flotteste er kanskje den ved Knutabruo, råeste utsikt får du på Bogly (Borgafjellet), men aller fineste utsikt er det etter vår mening fra gapahuken ved Langavatnet på Drange.

Og hvorfor skriver vi om gapahuker? Jo, fordi det på tirsdag 27. september er gapahukens dag. Den årlige markeringen av det populære turmålet startet opp som et initiativ fra Nesset kommune under Friluftslivets år i 2015.

– Denne morsomme merkedagen er en perfekt anledning til å ta turen innom din nærmeste gapahuk, for eksempel for å nyte matpakken eller middagen ute i det fri, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Gapahuker finnes over hele landet, og er ofte satt opp av foreninger, lokale ildsjeler, skoler eller kommuner. De står gjerne på naturlige samlingssteder som er enkle å komme seg til. Mange er også tilknyttet bålplasser.

På UT.no kan du enkelt søke opp gapahuker og rasteplasser.

Ta barna med ut
Lier berømmer barnehager og skoler som er flinke til å ta barna og elevene med ut, og ta i bruk naturen som læringsarena. Hun håper mange benytter Verdens gapahukdag som en anledning til å vise frem den lokale gapahuken.

– Gapahuken er en super arena for utendørs undervisning. Er det ingen gapahuk i nærheten kan man lage en selv, enten med tau og presenning eller av materialer dere finner i skogen, oppfordrer Lier.

Hun legger til at spise matpakka ute eller tenne et bål og lage en enkel lunsj ute, kan være en feiring av at det er høst, eller bare en ekstra hyggelig start på uka.

– Kanskje gir dette til og med mersmak til en ny tradisjon nå om høsten.

HER ER langtidsvarselet for Os!

Nå ser det ut til at tirsdagen blir litt gråere og våtere enn i helgen. Så hvorfor ikke markere gapahukens dag i dag eller søndag?

Ellers har jo gapahuken tak over hodet, så da gjør det jo ikke så mye om det kommer nedbør.

Har du ikke en gapahuk å gå til, så kan du jo lage din egen med en tarp eller presenning.

God tur!

Fakta om gapahuken:

  • Ordet betyr «gapende vinkel»
  • Byggverk av tre vegger og et tak, eller to sidevegger og et skråtak fra bakken og opp
  • Opprinnelig brukt for overnatting og ly mot vær og vind