Svindel og bedrag

Foto: Jan Petter Svendal

Ikke la deg lure.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Politiet på Bjørnafjorden politistasjon har den senere tiden mottatt flere henvendelser hvor personer har blitt utsatt for svindel på nettet. Kredinor og Gotia har blitt nevnt som avsendere og flere har oppgitt og fulgt instruksene de har fått.

Politiet ønsker å minne innbyggerne på at man ikke må oppgi personlig informasjon. Det er særlig eldre som har tatt kontakt med politiet.

– Mange som har snakket med politiet har trodd at de ikke har betalt en parkeringsbot eller ikke betalt for bompenger. Det er snakk om små beløp som blir etterspurt av svindlerne, men det er større beløp som tappes fra kontoene til de fornærmede. Noen har blitt kontaktet hvor svindlerne utgir seg for å komme fra politiet og økokrim nevnes også, sier politioverbetjent Anne Lyssand til NyttiOs.no.

Avslører svindel-SMS
Kredinor har selv lagt ut informasjon om svindel på sin nettside, og der er det også mulig å sjekke ut om du har en sak.

«Det er for tiden mange som melder de mottar såkalte svindel-SMS, som utgir seg for å være fra Kredinor eller andre. Det aller viktigste er at du ikke lar deg lure. Har du, ved å klikke på en link i en svindel-SMS, oppgitt noen som helst informasjon, for eksempel fødselsnummer, bank- eller kredittkortnummer, ta kontakt med din bank for å få sikret tilganger og sperret kort, da det er en risiko for at noen kan misbruke informasjonen. Kredinor ser alvorlig på slike hendelser og anmelder slike forhold til politiet, og håper de finner ut hvem som står bak», melder Kredinor.

De som mottar en svindel-SMS kan enkelt finne ut om de har en sak hos Kredinor, ved å trykke på Se status i din sak. Skriv inn saksnummer eller påstått referansenummer fra SMS. Det vil da komme opp informasjon om status på saksnummeret/referansenummer om saken finnes. Hvis svaret er at saken ikke finnes er det en såkalt svindel-SMS.

Husk at svindelmeldinger kan være ulike, og inkasso er bare en av avsenderkategoriene. Falske svindel-SMS kan dreie seg om pakke fra posten, melding fra banken, falske skattemeldinger og mye mer.