Oseanasalen brukes på en helt ny måte

Oseanasalen med Fadlabis bilder (Foto: Jørgen Larsson)

Fargesprakende malerier fyller scenerommet i kulturhuset under kunstfestivalen denne uken.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få oppdateringer i din feed.

I år arrangerer Oseana kunstfestival for første gang, med et bredt program for både unge og mindre unge. Startskuddet gikk i går mandag, med åpning av kunstutstilling i Oseanasalen. Fadlabis monumentale og fargesprakende malerier fyller scenerommet i kulturhuset

– Vi ønsker å øke kunsttilbudet i sommersesongen, med et program som både løfter Griegsamlingen og trekker inn nye kunstneriske uttrykk, sier festivalsjef og Griegsamlingens kurator Jørgen Larsson. Vi tar også opp den aktuelle debatten som har gått i det siste, om kunst i det offentlige rom, og inviterer til en samtale hvor både ordfører Trine Lindborg og leder for kunstfaglig råd i Bergen kommune, Bodil Friele stiller.

Hele uken gjennom blir det malekurs med den anerkjente kunstneren Cassius Fadlabi. Ett kurs går mellom 10.00 og 13.00 hver dag. Dette kurset er åpent for alle over 12 år. På ettermiddagen holder Fadlabi kunstlab for inviterte studenter og kunstnere, hvor de skal utforske den afrikanske «barbershop»-maleri-tradisjonen og forholdet til europeisk kunst, med fokus på Griegsamlingens bilder av Xan Krohn.


Sudanske Fadlabi kom til Norge som politisk flyktning i 2003, og har bl.a. laget monumentale utsmykninger i Oslo og stilt ut i gallerier og museer i hele Norge. Hans bilder er også innkjøpt av Nasjonalmuseet.

– Jeg gleder meg til å tilbringe en uke på Os og lære folkene og bygda å kjenne, sier Fadlabi i en pressemelding.

Onsdag blir det to konsertforedrag rundt flygelet i Griegsamlingen, Annabel Guaitas Lyttelos og Frode Skag Storheims musikalske fabuleringer rundt nasjonalromantisk musikk og utvalgte bilder i Griegsamlingen. Hvert konsertforedrag varer i ca 45 min, og det blir pause mellom med mulighet for å ta seg et glass og en prat.

Torsdag skal Astrup-eksperten Tove Kårstad Haugsbø snakke om Griegsamlingens Astrup-bilder. I foredraget vil hun komme inn på det humoristiske og erotiske i Astrups bilder, hans samarbeid med Hans E. Kinck og Astrups eksperimentering med blanding av trykketeknikk og maleri.

Fredag blir det Drink&Draw med Torild Stray hvor man kan komme å lære akt-tegning mens man tar et glass eller to.

Senere på fredagskvelden blir det åpning av utstilling med resultater fra ukens malekurs og kunstlab.

– Vi håper publikum vil glede seg over denne nye festivalen og at vi nå starter en ny sommertradisjon på Os, avslutter festivalsjefen.

PROGRAM:
Mandag 18. juli kl. 19.00 Utstillingsopning og kunstnarsamtale: Fadlabi: Plastic Flowers

Tirsdag 19. juli kl. 19.00 Samtale om kunst i det offentlige rom

Onsdag 20. juli kl. 19.00 Musikken i bildene / Bildene i musikken – To konsertforedrag

Torsdag 21. juli kl. 19.00 Astrup i Griegsamlingen – Foredrag med Astrup-ekspert Tove Kårstad Haugsbø

Fredag 22. juli kl. 17.00 Drink & Draw med Torild Stray

Fredag 22. juli kl. 20.00 Avslutningsutstilling for KunstLab og målekursa

Tirsdag-fredag 10.00–13.00 Målekurs for ungdom

Onsdag-torsdag 14.00–17.00 Workshop for kunstnere og studenter