Solsnu i dag!

Foto: Jan Petter Svendal

Det ble ikke veldig mye sommer før «solen snudde», men det er flere fine dager på gang.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Solen «snur» i dag like over klokken 11, og morgendagen blir litt kortere. Trøsten får være at det blir som regel varmere i perioden etter solsnu.

I dag tirsdag 21. juni er den lyseste dagen vi har i løpet av dette året. Solen sto opp klokken 04.10, og går ned klokken 23.10.

Over 20 grader i slutten av uken
Det ble altså ikke veldig mange solfylte sommerdager før solsnu, men vi hadde da godvær i går og et par dager i slutten på pinsen.

Ja, vi bor på Vestlandet, men det får da være måte på. Nå går vi for alvor inn i sommeren og ferietid, så da er det jo bare å håpe på at det kommer mange flere fine sommerdager.

Det ser ikke spesielt bra ut denne uken, men noen solgløtt og temperaturer på over 20 grader er lovet fra torsdag av, og de gode temperaturene skal holde til over helgen. St. Hans ser ut til å bli den fineste, for utover formiddagen på torsdagen skal det skinne opp i følge YR sitt varsel.

HER er langtidsvarslet for Os!

Solsnu
Vi sier at solen snur, men det som skjer er at vi som bor på den nordlige halvkule sakte men sikkert vender vekk fra solen, ettersom jorden følger sin bane.

Solverv er betegnelsen for de to tidspunktene på året når solen har størst deklinasjon, nordlig 20. eller 21. juni og sørlig 21. eller 22. desember. I dagligtale sier man ofte at «solen snur» på hvert av disse tidspunktene.

Morgendagen vil altså være litt kortere enn dagen i dag, ca ett minutt, men vi har heldigvis mange lyse dager å se frem til før mørketiden er her igjen, så det er bare å nyte sommerlyset.