Slik tar du vare på biene

Foto: Felleskjøpet

Stadig flere tar bærekraftige grep for at humla skal få suse.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Anna Jöves på Sofiemyr har etablert en rik flora i hagen. Felles for alle blomstene er at det er nyttige vekster for pollinerende insekter.

– Jeg fikk nærmest en oppvåkning da jeg leste «Bienes historie» av Maja Lunde. Å ta vare på bier og insekter er utrolig viktig for vår framtid, sier Anna.

Frøposer til nabolaget

Når blomstene i hagen til Anna visner, har hun stor glede av å tørke de, for deretter å dissekere og hente ut frø til neste sesong.

– Jeg har vel donert frøposer langt utover nabolaget her. Det er bare vanlige ting. Prestekrager, høstknapper, ja, helt vanlige blomster som bier, humler og sommerfugler liker.

I en kant av hagen til Anna har hun latt det være rotete med kratt og gamle stubber. Et perfekt sted for insekter.

Sterk økning i salg av insekthoteller

Felleskjøpet opplever en økende interesse for å redde pollinerende insekter. Det siste året har for eksempel salget av insekthoteller økt med 40 prosent sammenlignet med året før.

Denne uka har Felleskjøpet donert frøposer til over 2000 kunder i nærheten av avdelingen vår på Fornebu i forbindelse med den internasjonale biedagen 20. mai. Målet med kampanjen er å få flere til å så blomstereng, og ikke minst arter som er nyttige for pollinatorer.

Den internasjonale biedagen ble etablert av FN i 2017 for å øke bevisstheten om biers viktighet og intensivere bevaringsarbeidet. Forskning gjort av FN og International Union for Conservation of Nature viser at bestanden av bier og andre pollensankere er redusert, og stadig mer truet.

– Handler om vår framtid

Blir det for få bier i verden, vil det ikke bare frata verden for arter, men det vil også få store konsekvenser for økosystemet vårt. En tredjedel av all mat som produseres er avhengig av pollinering, skriver FN på sine sider om biedagen.

Hos Anna på Sofiemyr har pollinatorene det svært godt, og de tas imot med åpne armer. Plommetreet i hagen står allerede i blomst, og når Anna dusjer det lett med hageslangen kommer humlene umiddelbart.

– Jeg er ingen ekspert, og har bare funnet mine måter å gjøre det fint og tilgjengelig for bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende insekter. Jeg er opptatt av at det ikke må være så komplisert. Det viktigste er at vi faktisk gjør noe. Å bevare biene handler om vår egen framtid, sier Anna Jöves.

Vil du ta vare på biene? Her er fem enkle råd:

  • Lag en blomstereng eller plant ulike blomster som blomstrer til ulike tidspunkter. Dermed får biene mat gjennom hele sesongen.
  • Åpne ditt eget insekthotell i hagen. Bygg selv eller kjøp et ferdig hotell hvor biene kan bo.
  • Sett ut vann til biene. Gjerne i en skål hvor de kan drikke. Husk å legge ut steiner, klinkekuler eller annet biene kan lande på i vannet.
  • Unngå å bruke plantevernmidler, soppdrepende midler eller ugressmidler i hagen.
  • La plenen gro litt ekstra før du slår den, så insektene kan spise av ugress og andre vokster som blomstrer. La humla suse

PS! Stadig flere sår blomstereng i hagen. Visste du at Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har utviklet stedstilpassede blomsterengblandinger, avhengig av hvor du bor i landet? Disse får du kjøpt hos Felleskjøpet, som også har mange andre løsninger for deg som vil ta vare på biene.