Vil ha forbud mot fyrverkeri

Foto: Jan Petter Svendal

– De siste ti årene har mer enn 100 personer fått øyeskade på grunn av fyrverkeri.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

– Dette er nødvendig for å hindre øyeskader, sier forbundsleder Terje André Olsen. Flere organisasjoner, fagpersoner og andre stiller seg bak forslaget.

Blindeforbundet er svært bekymret over at mange hvert år skader øynene og synet etter oppskyting av fyrverkeri. Organisasjonen krever at det innføres forbud mot å skyte opp fyrverkeri i privat regi. Det besluttet landsmøtet i høst. 

Vernebriller ikke nok

– De siste ti årene har mer enn 100 personer fått øyeskade på grunn av fyrverkeri. Til tross for tiltak med økt fokus på bruk av vernebriller, forekommer det fortsatt mange skader, sier leder i Blindeforbundet Terje André Olsen.

I en undersøkelse Ipsos gjennomførte for Blindeforbundet i fjor, kommer det fram at én av fem ikke har brukt vernebriller ved oppskyting av fyrverkeri de to siste årene.

På nyttårsaften og natt til første nyttårsdag 2021 pådro ti personer seg øyeskader etter fyrverkerioppskytning. 

Mange vil ha forbud mot salg

I samme undersøkelse sier 44 prosent av befolkningen at de mener det bør være forbud mot salg av fyrverkeri til private.

Hver fjerde spurte mener at reglene bør strammes inn, og det er under 30 prosent som mener reglene for salg av fyrverkeri til private skal være som de er i dag. I gruppen over 60 år sier hele tre av fem at fyrverkeri ikke bør selges til private.

HER ser du liste over de som stiller seg bak oppropet: