Nedgang i smittetallene i Bjørnafjorden kommune i julen

Foto: Jan Petter Svendal

Men de lave smittetallene er nok ikke helt reelle.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Det er registrert 2214 nye smittetilfeller i Norge siste døgn. Det er 808 tilfeller færre enn søndag i forrige uke, da tallet var 3022.

Trenden på landsbasis er dermed synkende, men 49 kommuner har en stigende trend.

I Bjørnafjorden kommune har vi hatt forholdsvis få smittetilfeller i julen. Lille julaften hadde vi 16, men julaften bare seks, 1. juledag fem, og 2. juledag bare ett, i følge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det ble totalt registrert 71 nye smittede (PCR-tester ved teststasjonen) i Bjørnafjorden kommune i uken som gikk. Dette er en markant nedgang fra 126 smittetilfeller uken før. Vi har fått fem nye omikrontilfelle – alle ved innreise fra utlandet. Så langt har vi registrert seks omikrontilfeller totalt i Bjørnafjorden, melder kommunen.

  • 21 barn og unge, i alderen 0 til 17 år.
  • 50 voksne (over 18 år). Ingen av de smittede i uke 51 er over 65 år. Det ser altså ut til at 3. vaksinedose fungerer godt mot Delta-varianten av viruset.

    Vaksinasjonsstatus:
  • 39 % av dei smitta er fullvaksinerte, 6 av desse har fått 3. dose. 1 person er delvis vaksinert og 59 % uvaksinerte.

Men de forholdsvis lave smittetallene i julen kan lyve litt, så vi må fortsatt følge de regler som gjelder.

– Vi ser tydelige tegn til en juleeffekt ved at antallet registrerte smittetilfeller faller mer enn antallet innlagte i sykehus. Dette skyldes nok først og fremst at færre tester seg i julen, men det lave smittepresset vi så i mange kommuner den siste uken før jul kan også ha bidratt, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en melding til VG.