Disse tre vil ha enda flere innom ny kvinnegruppe

Fra venstre, Anita Dyrdal, Anne Eriksen og Berit Holmefjord. Foto: Jan Petter Svendal

Tilfeldigheter gjorde at de sammen startet ny kvinnegruppe innen rusfeltet, de ønsker å påvirke hvordan man som bruker eller pårørende blir møtt av samfunnet.


Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Torsdag kveld denne uken legger NyttiOs.no turen mot den gamle prestegården ved Os ungdomskule, der skal vi treffe tre kvinner som er tidligere rusavhengige, men som har vært rusfri i mange år.

Å komme inn i lokalene i prestegården, er som å komme på besøk i stuen til noen, hjemmekoselig, varmt, og med levende lys på bordet, og den gode tonen med de tre kvinnene, Anita Dyrdal, Anne Eriksen og Berit Holmefjord er der umiddelbart.

NyttiOs.no har blitt invitert fordi de tre ønsker å fortelle mer om kvinnegruppen de har startet under paraplyen A-Larm for et par måneder siden.

Bruker og pårørende organisasjon
A-larm er en bruker- og pårørendeorganisasjon innen rusfeltet, som arbeider for å påvirke hvordan man som bruker eller pårørende blir møtt av samfunnet.

A-larm jobber for åpenhet om rus og behandling. Organisasjonen er opptatt av den enkeltes muligheter og ressurser, og ønsker å bidra til at brukeren får mer innsikt og bedre livskvalitet. A-larm tilrettelegger for at brukere og pårørende kan bygge nettverk i et rusfritt miljø.

Og det var tilfeldigheter som gjorde at de tre kom sammen. Osingene Anita og Berit har kjent hverandre i flere år, og de hadde tanker om å få til en kvinnegruppe, så brakk Berit armen, og det ble litt utsatt. Samtidig tenkte Anne fra Odda at hun ønsket å få til en kvinnegruppe under A-Larm i Os.

– Jeg er fra Odda, men har bodd flere år i Bergen, og har i et par år jobbet som blant annet erfaringskonsulent for A-Larm i byen. Vi i familien ønsket å komme oss litt mer ut av byen, og valget falt på flotte Os hvor vi nå bor, sier Anne Eriksen til NyttiOs.no.

Samtidig kom tanken om å få startet en kvinnegruppe her i Os.

– Jeg visste at de her i kommunen var gode på å gi et tilbud til de som er rusavhengige, men jeg har slitt med å finne et tilbud til de som har kommet seg ut av det. Derfor tok jeg initiativ til en ny kvinnegruppe her i Os, og det var veldig flaks at jeg traff Anita og Berit som ville det samme, sier Eriksen.

Torsdager fra klokken 17-19 møtes de i lokalene til den gamle prestegården i Os, og de ble raskt til flere.

– Det gikk ikke lange tiden før vi hadde fått spredt ordet, noe som gjorde at flere kom. I det siste har vi vært samlet 7-8 kvinner og vi har det veldig trivelig sammen. De som har kommet til har blitt med videre, og vi føler at det betyr noe for de som er her å komme.

Hvem kan komme?

– Vi ønsker å gi et rusfritt tilbud til de som har eller har hatt erfaringer med rus, også pårørende er velkommen. Vi svarer gjerne på spørsmål som måtte komme. Har innbyggerne tanker om grupper/ aktiviteter vi bør starte med, så ta kontakt. De må også ta kontakt på telefon hvis de ønsker å få vite mer.

Aktivitet utenfor huset
Kvinnene har også tatt initiativ til sosiale stunder utenom huset.

– Vi hadde et trivelig julebord for kort tid siden, vi har vært på Bjørn Eidsvåg konsert og vi har besøkt gestapo museet i Bergen. Det har vært veldig trivelig og tilbakemeldingene har vært veldig god, så slike ting blir det nok mer av, sier Anita Dyrdal til NyttiOs.no.

Holder åpent i jule- og nyttårshelgen
Nå ser de fremover mot jul og nyttår, og planene er klare. De vil ha åpent i presteboligen både 1. juledag og 1. nyttårsdag, og det blir for både kvinner og menn.

– Vi vil holde åpent fra klokken 17 til 21 de to dagene, og da for begge kjønn. På 1. juledag blir det blant annet servert grøt og gløgg, og på 1. nyttårsdag blir det også litt å bite i. Jule og nyttårshelgen er vanskelig for mange, og derfor åpner vi opp og ønsker velkommen til hyggelig samvær. Det er bare å droppe innom, men husk at det er rusfritt, og vi overholder selvsagt smittevernreglene, avslutter Anne Eriksen.

Ønsker du å ta kontakt med gruppen, kan du ringe Anne Eriksen på telefon 400 75 531