Frem med albuene igjen

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerko. Foto: Esten Borgos, Borgos Foto AS

– Det kan i løpet av kort tid bety at vi må innføre strengere nasjonale tiltak.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få oppdateringer i din feed.

Det kom ingen anbefaling fra regjeringen om å bruke munnbind igjen på pressekonferansen fredag formiddag, men helseministeren ber oss om å ikke håndhilse fremover. (Bjørnafjorden kommune anbefaler munnbind).

– Mange av oss har begynt å håndhilse igjen etter å ha brukt albue, nikk og hånd til hjerte i halvannet år, innledet helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og forsatte:

– Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket og gå tilbake til den smittefrie måten å hilse på. Det vil hindre spredning av smitte.

Ministeren ber også folk om å holde seg hjemme fra jobb, treningssenter, kjøpesenter og fester når man er syk, og påpeker at RS-virus sprer seg raskt, stadig flere smittede, syke og et stadig større press på helsetjenesten.

– Det kan i løpet av kort tid bety at vi må innføre strengere nasjonale tiltak. Jeg håper vi slipper det.

Koronasertifikat
Kommuner med smitteverntiltak kan nå ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har gjennomgått infeksjon og de som har testet negativt for covid-19 de siste 48 timene. Man må altså ikke være vaksinert for å bruke sertifikatet.

En ny forskrift vedtatt 19. november vil gjøre dette mulig. Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak.

– I tillegg må kommunene ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke koronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige. Barn og ungdom under 16 år trenger ikke koronasertifikat, påpeker Kjerkol.

Helsedirektoratet vil lage en veiledning til kommunene om hvordan de kan og bør regulere bruk av koronasertifikat.

– Vi ønsker å holde samfunnet mest mulig åpent samtidig som kommuner med smitteutbrudd, innfører tiltak. Vi håper forskriften vil gjøre det enklere for kommuner med smitteutbrudd å fatte lokale vedtak om smitteverntiltak. Vi mener koronasertifikat vil ivareta hensynet til næringslivet og privatpersoner og gjøre tiltakene mindre inngripende, sier Kjerkol. 

Delvaksinasjon vil ikke gi unntak fra lokale restriksjoner.