Vi må være forberedt på større utbrudd

Illustrasjonsfoto: Jan Petter Svendal

Mandag ble det nok en gang registrert nye smittetilfeller i Bjørnafjorden kommune.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Det ble registrert 13 nye koronasmittede i Bjørnafjorden kommune i uken som gikk:

  • Seks barn ved fire ulike barneskoler: Borgafjellet barneskule, Søfteland skule, Nore Neset barneskule og Lunde barneskule
  • To ungdommer i videregående skole (Os vidaregaånde skule og en skole i annen kommune) 
  • En mann i 20-årene, to menn i 30-årene, en mann i 40-årene og en kvinne i 50-årene.

    Les også: Fremdeles koronatesting i Kolskogen

    Nye smittetilfeller mandag
    Mandag ble det registrert tre nye smittetilfeller relatert til Bjørnafjorden kommune, i følge Folkehelseinstituttet (FHI).

Vi har altså en fortsatt stigende smittetrend i Bjørnafjorden kommune.

– Relativt høye smittetall er rett og slett den nye normaltilstanden, og noe vi må venne oss til å leve med fremover. Heldigvis er vaksinasjonsdekningen god for de over 12 år: 74 % av aldersgruppen 12-15 år har fått en vaksinedose, og hele 91 % av 16-17-åringene er vaksinert. Men vi må være forberedt på at det kan bli større utbrudd i barnehager eller småtrinnet i barneskolene, der barn ikke er vaksinert. Dette følger vi selvsagt nøye med på, sa kommuneoverlegen på kommunen sin hjemmeside mandag.

Lokale tiltak kan bli aktuelle
På landsbasis ble det registrert 893 nye smittetilfeller mandag. Det er 298 tilfelle flere enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som er på 595.

72 kommuner i Norge har en stigende trend.

Munnbind er blant tiltakene som er aktuelt hvis smitten og innleggelsestallene drar seg til, sier den assisterende helsedirektøren.

– En rekke lokale tiltak kan bli aktuelle, dersom situasjonen forverres. Målrettet bruk av munnbind ved trengsel, mer regelmessig testing og å holde avstand kan bli gitt av kommuner med økende smittepress, sier Espen Rostrup Nakstad til VG.