Treskolen er et eksempel på godt inneklima

Foto: Jan Petter Svendal

Massivt tre på alle flater og hybrid ventilasjon gjør Borgafjellet skule unik i Norge.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få oppdateringer i din feed.

Borgafjellet barneskule sto ferdig til skolestarten i høst, nå er det full aktivitet.

Dette skoleåret er det 230 elever og 30 ansatte ved skolen, og elevene kommer stort sett fra området «aust om elvo».

Skolen har utstrakt bruk av massivtre, som bidrar til betydelig reduksjon i klimaavtrykk og et stabilt luftfuktighetsnivå innendørs. Yttervegger, innervegger, etasjeskiller, tak, trapper, rekkverk og bærende innervegger er i massivtre. Selv ikke-bærende innervegger er kledd i massivtre overflate.

I tillegg har barneskolen hybrid ventilasjon, som kombinerer både mekanisk og naturlig lufttilførsel. Ventileringsmetoden slipper frisk luft inn gjennom automatisk styrte vinduer, og forbedrer luftkvaliteten samt regulerer temperaturen effektivt.

– Det er ingen annen skole i Norge som kan vise frem til denne kombinasjonen med bruk av massivtre på alle flater, samt hybrid ventilasjon. Godt inneklima for elever og ansatte har vært hovedfokus i prosjektet, og vi er utrolig glade for at oppdragsgiver har sett verdien av dette, forklarer arkitekt og prosjektleder Bjørn Feltens i LINK Arkitektur til Byggmesteren. Han hevder at Borgafjellet barneskule utmerker seg som et prosjekt til etterfølgelse.

Skolen har fått et stort flott uteområde med mange aktivitetsmuligheter, blant annet en fotballbane.

Skolen har også et 500 kvadratmeter stort aktivitetsareal som ligger skjermet under tak.

Skolebygget er vedlikeholdsvennlig, blant annet med ytterkledning i malmfuru. I tillegg har barneskolen solceller på taket og lokale energibrønner. I samvirkning med hybrid ventilasjon, reduserer dette energibruken og minsker skolens klimaavtrykk i drift.

Teamet har jobbet med å skape en skole som både elever, ansatte og nærmiljø kan være stolte av, der levende naturmaterialer omgir brukerne. Interiøret er også preget av treverk, som gir et vakkert og naturvennlig inntrykk. En variert fargepalett i klare, naturinspirerte farger gir hvert klassetrinn sitt særpreg. Av hensyn til inneklimaet er også veggmalingen laget av naturpigmenter, som gir en helt egen glød.

– Vi håper at skolen vil oppleves som en god plass for læring, og at bygget oppmuntrer til mestring, kreativitet og kompetanseheving for elevene, avslutter Feltens til Byggmesteren.

Alle foto: Jan Petter Svendal