Sjekk hvor flott det er blitt ved helleristningene

FOTO: Jan Petter Svendal

Os Turlag har gjort helleristningene og bohelleren ved Vargavågen lettere tilgjengelig.

I Vargavågen kan du gå flere tusen år tilbake, til en flott boheller og til helleristninger.

Tilbake i tid gikk sjøen mye lenger opp i Vargavågen, og da var det nok ikke langt fra denne bosetningen og ned til båtene.

Båter er det og på den loddrette bergflaten hvor helleristingene befinner seg. Det er funnet 16 figurer og 31 skålgroper. Det er skipsfigurene som dominerer og som preger bergflaten. Hele 13 skip kan sees, noen veldig tydelig, mens andre er nesten helt forvitret.

Nå er helleristningene og helleren gjort lettere tilgjengelig, takket være frivillige i Os turlag som har laget nye flotte klopper og en plass til ny informasjonstavle rett foran helleristingene.

«I dag la trivselgruppen siste hånd på den nye stien forbi helleristningene ute på Haljem. Vi fikk ferdig siste del av kloppen og ryddet deretter opp etter oss så godt vi kunne. Informasjonstavle kommer vel også på plass om ikke lenge», skriver Os Turlag på sin Facebookside.

Og med arbeidet som pågår med ny pumpestasjon i Vargavågen og Auredalen, og rør oppover langs veien til båtforeningen, er det blitt lettere å finne veien og ta seg frem til helleristningene.

Det er bare å kjøre/gå et par hundre meter ned mot båtforeningen. på venstre side går der en gruset vei som går over i sti, merket helleristningene, Ferstad og Katlabverget.

Følg stien over haugen, så er du kjapt til bohelleren, ta så til venstre og du finner kloppene til turlaget og like etter helleristningene. Turen kan fortsette langs sjøen bortover mot Vargavågen, på oppsiden av Vargaholo, og så videre over Katlaberget.

Viktig å vise respekt for historien. Ikke hugg eller skrap på helleristningene og la klebersteinen få ligge i fred.

Alle foto: Jan Petter Svendal