Dette smykket på åtte meter har båtbygger Berit bygget som stipendiat

Flott håndverk. FOTO: Jan Petter Svendal

Åttringen er bygget på Hordamuseet, men nå er den kommet til Oselvarverkstaden.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Torsdag ble åttringen som båtbygger Berit Osmundsen fra Oselvarverkstaden har bygget hentet ut fra Hordamuseet, og så fraktet til Os og Oselvarverkstaden.

Åttringen er på hele 8 meter (14 båtalen) , og får hele fire par årer.

– Jeg har stått på Hordamuseet og bygget båten, og det har jeg gjort på eget initiativ som stipendiat, og har hatt permisjon fra Oselvarverkstaden, sier Berit Osmundsen til NyttiOs.no.

Berit har brukt andre båter som utgangspunkt til denne store båten.

– Jeg har målt både mindre og større båter, og så har jeg kommet frem til denne åttringen, sier Osmundsen.

Men båten er ikke helt ferdig.

– Jeg kommer nok til å bruke en måneds tid på å ferdigstille båten her på Os. Jeg skal stå under taket på grindbygget og gjøre den helt ferdig. Det gjenstår en del mindre ting, og så skal båten smøres med blant annet tjære, og så må det jo på plass keiper til årene, de ligger til tørk hjemme for øyeblikket, sier hun.

Berit forteller at bordene er høvlet for hånd, og hun har knapt brukt maskiner under byggingen. Båten er klinket med jernnagler, men det er også brukt trenagler på noen steder (Se bilder).

Dett er altså en båt på hele åtte meter, som tåler litt lengre turer til sjøs.

– En slik båt ble brukt både til å fange brugde og hval før i tiden, og de kunne gjerne være ute noen dager, så det er en båt som tåler en del sjø, sier Osmundsen.

Når båten er helt ferdig skal båten overleveres til Vestland Fylkeskystlag, et regionalt samarbeidsorgan for de lokale kystlagene i Vestland fylke som er organisert i Forbundet Kysten. Så det er nok mange unge og voksne som får muligheten til å prøve båten i fremtiden.

– Når jeg er ferdig med denne båten, blir det verkstedet igjen, og da blir det å bygge en færing som er i bestilling. Blir kjekt det etter dette prosjektet, avslutter Berit Osmundsen til NyttiOs.no.