Kraftige vindkast langs store deler av norskekysten

Foto: Jan Petter Svendal

Gult nivå i våre trakter.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Det er meldt kraftige vindkast flere steder langs kysten vår, og varsom.no varsler gult nivå i Rogaland og Hordaland fra torsdag morgen.

Det blåser allerede godt flere steder i Nord-Norge og de neste dagene er det, ifølge varsom.no, ventet vindkast på mellom 20 og 35 meter per sekund langs store deler av vestkysten.

– Få alle løse eiendeler i hus eller bind dem godt fast. Husk på campingvognen og trampolinen i hagen, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Ifølge varsom.no kan løse deler blåse av gårde og det er fare for kansellerte avganger for ferje, fly og annen transport. Det kan også være fare for at vinden tar knekken på strømforsyningen om trær skulle komme i kontakt med strømnettet.

– Det er også viktig å sikre båten godt. Parker bilen i garasjen, om du har det, eller flytt den så den ikke står nær trær som kan blåse over bilen. Husk også å ta vare på deg selv, bli innendørs om du er tvil, sier Nielsen.

Tiltak du kan gjøre for å sikre deg og dine eiendeler mot å bli skadet

  • Få alle løse eiendeler i hus, og hvis det ikke går må du binde det fast. Dette er også viktig for bedrifter som har utendørs materiallagre, rundballer osv.
  • Ta inn eller sikre trampoline slik at ikke den blåser vekk i stormen.
  • Sjekk og forsterk fortøyninger. Flytt eventuelt båten til annet sted som ikke er så utsatt for den varslede vindretningen.
  • Sjekk at det ikke er løse taksteiner. Rens takrenner for blader og lignende. Har huset flatt tak må alle sluk være åpne.
  • Lukk alle vinduer, både i kjellere og på loft. Se etter muligheter for å lede overflatevann vekk fra bygninger.
  • Tenk også på hvor du parkerer bilen og hvor campingvogna er plassert. Hold dem unna store trær og lignende.
  • Hvis du ikke har behov for å bevege deg utendørs, hold deg inne mens det står på.
  • Sørg for å ha lommelykter lett tilgjengelig hvis strømmen går, og husk batteri. Hvis du er helt avhengig av strømforsyning hele tiden – sørg for å få på plass strømaggregat i tide.
  • Pass på deg selv og hjelp andre om du kan. Tiltak for å berge gjenstander må ikke skje der det er fare for personskade. Og når takstein og bygningsplater flakser i vinden, er det tryggest å ikke bevege seg ute.