Lørdag kunne de endelig legge ut på de syv hav

Mye venner og familie som tok farvel med langseilerne. Foto: Jan Petter Svendal

I løpet av de neste årene er målet å besøke Karibien, Thailand og Australia, men først blir det Middelhavet.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Seilbåten SY Patpicha, en Sun Odyssey 44 DS, som ble kjøpt ny i 2012, har lagt i Vargavågen og ventet i månedsvis på denne turen. Ventet har også skipper Vidar Øvstedal og mannskapet hans, konen Patpicha og barndomsvennen Morten Rait.

– Jeg gikk av med pensjon i mars, og planen var å dra 17. april, men korona og restriksjoner satte en stopper for det, men i dag 17. juli klokken 13 drar vi endelig på drømmeturen, sier Vidar Øvstedal til NyttiOs.no.

Ja, for drømmetur er det. Vidar ble inspirert av Colombus i barndommen, og nå er det endelig Vidar sin tur til virkelig å få oppleve de syv hav.

Bakgrunn fra Sjøforsvaret og Nordsjøen
Og Vidar er en erfaren mann på sjøen. Han tok utdannelsen i Sjøforsvaret, og var flere år på ubåt. Senere ble det Nordsjøen og oljebransjen, hvor han i mange år har jobbet som offshore manager på båt.

Seilbåten SY Patpicha på 44 fot, kjøpte han ny i Frankrike i 2012, og sammen med noen venner, ble båten seilt til Os. Siden har han vært på turer i nærområdet, til Lofoten, Danmark, Sverige og til Shetland.

Også Morten Rait er en havets mann. Han har hatt flere båter opp gjennom årene, og han har i mange år jobbet på båt i Nordsjøen, før han også nylig gikk av med pensjon.

Safety first
Og når Vidar planlegger langtur med båten, så er sikkerhet viktig. Han har investert i mye sikkerhetsutstyr. Redningsflåte, nødpeilesendere til alle og satellittelefon er selvsagt på plass.

Båten har ellers flere store solcellepaneler, har egen vannforsyning, Watermaker, som gjør sjøvann om til drikkevann (produserer 50 liter i timen). Og så har Vidar kjøpt en hjertestarter, som han selvsagt håper å ikke måtte bruke, men som er en ekstra trygghet hvis noe skulle skje på ferden.

Middelhavet i september
Skipperen hadde en plan om å kunne gå Caledoniakanalen, men grunnet smitteøkning og restriksjoner og muligheter for karantene, går turen nedover langs norskekysten, til Danmark og videre til Kiel, og så videre gjennom Kielkanalen.

– Planen er å gå langs norskekysten sørover til Sørlandet ned til Danmark og så gå Kielkanalen. Videre går turen nedover kysten til Belgia, Holland, Frankrike over Biscayabukten til La Coruña, sier Vidar Øvstedal.

– Vi skal ta oss god tid nedover i Europa, for det er mye flott og spennende vi har lyst å få med oss på ferden. Vi skal etter hvert forbi Spania og Portugal, og inn Gibraltar til Middelhavet, men regner ikke med å være der før i september, sier han videre.

Karibien, Thailand og Australia
Og skipper med mannskap har planer om å være på tur lenge.

– Vi satser på Middelhavet i år, og så er planen å gå til Kanariøyene og over til Karibien i siste del av neste år.

Drømmen er å kunne seile innom hjemlandet til konen Patpicha, som kommer fra Thailand, og kanskje seiler de inn til Sydney i Australia i 2024.

Basen for SY Patpisha har vært Vargavågen i mange år, men torsdag ettermiddag la båten ut fra kaien og forsvant ut kjeften på Varga.

Etter to dager ved gjestekaien på Os Sjøfront, tok venner og famille farvel med skipper, mannskap og båten, som la turen ut mellom bølgedemperne med klokken 13. Nå er endelig eventyret i gang for de tre om bord, og for staselige SY Patpicha.

Du kan følge de på sypatpicha.wordpress.com

Vi ønsker de lykke på reisen ut på de syv hav!

Foto: Jan Petter Svendal