Påskefjellet i Os

Har både bratte skrenter, flott natur, gapahuk og dagsturhytte.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.no på Facebook)

Hjemmepåske betyr for de fleste tur rundt i nærområdet. Og vi har mye å ta av, både ved sjøkanten og når det gjelder fjell.

Ett av de mer familievennlige er Borgafjellet opp fra Hjelle, eller fra Tøsdal, hvis du da ikke drister deg på turen opp Alio, like ved Knutabruo. da er det til gjengjeld rett opp, og ikke plassen å gå med de minste, eller de med dårlig balanse.

Da NyttiOs.no tok turen på Borgafjellet på påskeaften, så valgte vi nettopp Alio.

Den starter ganske behagelig på fin sti, men så kommer den alvorlige bratten, og samtidig mer stein å gå i. Turen er som sagt bratt, men likevel fin å gå, og legger du opp turen etter formen, så går det greit. I grei form en halvtimes tid.

Vi traff bare to andre oppover, men når vi kom inn på stien over Borgafjellet, så dukket det opp flere blide turfolk. Ikke langt unna masten ligger dagsturhytten, fremdeles ikke klar for bruk, men hytten er kommet opp, det er mulig å sitte rundt den, og en god del av terrassen er på plass.

Skulle vi ønske noe mer, så var det utsikten utover Bjørnafjorden fra hytten. Joda man ser litt av fjorden, men den mest spektakulære utsikten ligger jo andre veien, mot Fusa, Tysnes, Rosendalsalpene og Folgefonna. Men for all del, dagsturhytten blir flott.

Et kvarters gange fra dagsturhytten ligger gapahuken Borgly, og den er plassert slik at det er rå utsikt rundt hele veien, og den aller flotteste den veien åpningen ligger, mot Bjørnafjorden.

Turen videre fra Borgly går på fin sti, og veldig flotte klopper, som Os Turlag har laget, honnør til de også.

Ikke veldig mye folk over Borgafjellet på påskeaften, men vi traff mange på veien nedover mot Tøsdal, noen hadde vært på Møsnuken og Linken, mens andre var på vei oppover mot de samme stedene.

Alt i alt, Borgafjellet må jo være det ultimate påskefjellet for familien her i Os, og du velger selv vanskelighetsgrad og lengden på turen.

Skal du ha en kort tur opp til toppen, er det nok fra øverst oppe i boligfeltet på Hjelle du skal gå.

God tur!