Det går mot et rekordvarmt 2020

Ulvenvatnet sett fra Moberg lørdag 5. desember 2020. FOTO: Jan Petter Svendal

Gjennomsnittstemperaturen så langt i år er en av de høyeste som er målt i Norge.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Årets første elleve måneder har hatt en gjennomsnittstemperatur på 3,9 grader. Det er 2,2 grader over normalen for denne perioden. Normalen er gjennomsnittet over de tredve årene 1961 til 1990.

Rekorden for hele året er fra 2014, da lå også gjennomsnittstemperaturen for Norge 2,2 grader over normalen. Det nest varmeste året er 2011 med 1,8 grader over normalen. De nasjonale målingene går helt tilbake til 1900.

– Vi må fortsatt vente til desember er overstått før vi vet hvilket år som ble det varmeste. Men at 2020 blir et av de aller varmeste årene vi har målt, kan vi si allerede nå, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt. 

– 2020 har ikke føltes så varmt  

Selv om året ligger an til å bli det varmeste eller nest varmeste, har det kanskje ikke føltes så varmt. 

– De fleste har jo ferie i juli, og den var jo kald i år. Det samme var mai. Men det er det vedvarende mildværet på vinteren og høsten som gjør at vi ligger an til å få et rekordvarmt år i år, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.  

Kan bli det varmeste året også globalt

Også globalt ligger 2020 an til å bli et av de varmeste årene som er registrert. Det på tross av at det naturlige værfenomenet La Niña, som har en avkjølende effekt på den globale temperaturen, har utviklet seg siste del av året.

Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland understreker at det at et enkeltår er ekstra varmt ikke nødvendigvis skyldes klimaendringer.

– Men klimaendringene gjør at trenden stadig går oppover og at sannsynligheten for at vi opplever rekordvarme år øker, sier Skaland.