Husk å bytte batterier i røykvarsleren i dag

Vi er inne i den måneden hvor der er flest boligbranner, Bjørnafjorden  brann og redning kommer med gode råd for å unngå brann.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Bjørnafjorden brann og redning inviterte mandag lokalpressen til et møte med aktører som jobber for bedre sikkerhet for bjørnafjordinger.

Primært er det brannvesenets årlige Aksjon boligbrann som foregår den første uken i desember, men vi ønsker å sette fokus på sikkerhet fra flere faglige vinkler, og vi ønsker å samarbeide med andre aktører i kommunen som har lignende mål som brannvesenet, sier branninspektør Alexandra Kamieniecka 

De inviterte flere som jobber på ulike måter mot felles mål som er å verne om sikkerheten til innbyggerne. I tillegg til brannvesenet var politiet, legevakten, hjemmesykepleien og frivilligsentralen med. 

Og grunnet koronaviruset og smittevern, har Bjørnafjorden brann og redning lagt opp til en digital aksjon i år.

– Det blir i hovedsak digital forebygging i år. Vi har pressemelding, vi har samarbeid med andre aktører, og vi skal bruke sosiale medier, blant annet med konkurranser for å oppmuntre folk til å tenke brannsikkerhet hjemme, sier branninspektør Martin Østgulen Svendsen.

Les mer under intervjuet

<div style=»font-size: 10px; color: #cccccc;line-break: anywhere;word-break: normal;overflow: hidden;white-space: nowrap;text-overflow: ellipsis; font-family: Interstate,Lucida Grande,Lucida Sans Unicode,Lucida Sans,Garuda,Verdana,Tahoma,sans-serif;font-weight: 100;»><a href=»https://soundcloud.com/janpettersvendal&raquo; title=»janpettersvendal» target=»_blank» style=»color: #cccccc; text-decoration: none;»>janpettersvendal</a> · <a href=»https://soundcloud.com/janpettersvendal/brannvernuken&raquo; title=»Brannvernuken» target=»_blank» style=»color: #cccccc; text-decoration: none;»>Brannvernuken</a></div>


Under ser du hva de forskjellige etatene kan bidra med fremover:

Brannvesenet

 • Samarbeid med helse – helse gir ut røykvarslere til hjemmeboende pasienter

 • Levende lys – plasser vekk fra materialer som lett kan antenne. LED-lys – trygt konsept, trenger ikke å passes på.

 • Fyring i peisen – pass på håndtering av aske, den holder seg varm/glødende veldig lenge. Kan starte husbrann. Ikke støvsuge, ikke oppbevare i plastbøtter eller plastbeholdere. Ikke kast direkte i bossposen eller i bosscontainer. Bruke metallbøtte og sette asken ut.

 • Elektrisitet – mye mer brukt rundt juletiden. 3 av 4 husbranner branner starter i elektriske anlegg og elektriske gjenstander.

 • Matlaging – mye kos med mat i desember. Unngå tørrkoking. Tørrkoking og antenning av olje og fett på komfyrer og platetopper – de vanligste årsakene til boligbranner. Uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging.

Du unngår tørrkoking hvis du alltid:

 • Husker å skru av komfyren etter bruk.
 • Ikke forlater komfyren mens du lager mat.
 • Ikke lager mat i beruset tilstand, eller når du er trøtt.
 • Installerer komfyrvakt.
 • Fjerner brannfarlig matfett fra kjøkkenvifta

Bruker du øyne, ørene, nesa og fornuften kan du enkelt unngå en komfyrbrann. – Alle burde ha komfyrvakt. Den redder liv. Det kan jo være en fin julegave til noen du er glad i. Du kan også notere deg å fjerne brannfarlig matfett fra kjøkkenvifta som en del av julevasken.

Pass godt på barna på kjøkkenet – unngå brannskader. Fort gjort- store konsekvenser.

Legevakt

 • Opptatt av å oppmuntre til å ta kontakt tidlig ved oppdaget helseproblem, selv om man er i tvil. Ikke vent.

Politi

 • Oppmuntrer til å være en god nabo – gi ekstra oppmerksomhet til de som bor nær deg. Er de eldre – tilby din hjelp. Familier med utfordringer som andre bør vite om, for eksempel rus – reager. Er naboer på reise – vær ekstra oppmerksom med tanke på tyveri.

 • Økt beredskap fra desember av – kommer til å ha vakt døgnet rundt fremover. Raskere utrykningstid og mer trygghet for innbyggerne.

Hjemmesykepleie

 • Besøker syke hjemmeboende personer og tilbyr medisinsk assistanse/behandling.

 • Oppmuntrer familier til å hjelpe eldre å rydde hjemme før jul – øker sikkerheten hjemme (velt, finne lett medisiner, lage mat på en trygg måte, lettere rømning) og gjør hjemmet mer koselig i juletiden.

Frivilligsentralen – trygghetsalarmer

 • Monterer trygghetsalarmer hos hjemmeboende eldre som har utfordringer med å be om hjelp effektivt på en tradisjonell måte. En alarmknapp rundt håndleddet eller hengende på brystet, i tillegg til en alarmboks hjemme. Koblet med røykvarsler – når røykvarsler piper, utløses trygghetsalarmen automatisk. Bjørnafjorden kommune er en av kommunene som har utbredt bruk av trygghetsalarmer – over 300 bare på Os-siden, og det blir montert kontinuerlig flere alarmer i uken.

Samfunnsberedskap – egenberedskap

 • Alle bør ha egenberedskap hjemme som forsyner oss i tre dager.

 • De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og elektriske apparater. Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer. Sjansen er kanskje ikke så stor, men det kan skje. Da bør du være forberedt. Med et lite reservelager av det du er mest avhengig av – vann, mat, medisiner og varmekilder – er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager.

 • Vurder risiko og sårbarhet i ditt hjem.

Tenk igjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser kunne det ha fått og hvordan nettopp din familie ville ha håndtert det. Finn ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. Hvis det er utstyr du planlegger å bruke i en nødsituasjon, vær kjent med hvordan det brukes og sørg for at det virker.

 • De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.

Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre dager, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s