Hvor ble det av det røde lyset på toppen?

Toppen av masten på Borgafjellet er nå synlig fra luften uten det røde lyset.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)


I disse dager gjøres masten på Borgafjellet klar for for det tradisjonelle Borgalyset, altså lys nedover langs bardunene på masten.

For et par uker siden var et par mann fra Os kulturutvikling oppe og gikk gjennom lysene for å se at alt var på stell, og onsdag var de oppe for å få på plass trekkelinene til lysene.

– Vi var to mann fra Os Kulturutvikling og to masteklatrere fra Eltel Networks oppe på Borgafjellet i går, sier Leif Ragnar Tveit til NyttiOs.no.

Les også: I år blir det ekstra godt å få se Borgalyset skinne!

Hvor ble det av det røde markeringslyset?

NyttiOs.no har fått en del spørsmål ute på bygden om hvorfor det ikke lyser rødt i toppen av masten på Borgafjellet, og vi har nå funnet svaret på dette.

Og nettopp Leif Ragnar Tveit ble vår mann angående hvorfor det ikke er rødt lys lenger.

Leif Ragnar tok nemlig spørsmålet med seg videre til de to fra Eltel Networks som han møtte på toppen av fjellet i går.

– Det er ikke slik at mastetoppen ikke er merket med lys lenger. Tidligere var det et rødt lys i toppen som vi kunne se fra bygden, og det er et krav at det skal være merket med lys, sier Leif Ragnar Tveit til NyttiOs.no, etter å ha fått en forklaring fra de to fra Eltel.

Men hvorfor er det ikke lys nå da?

– Det er faktisk lys i toppen, og har vært det lenge, men det er et hvitt lys som bare kan sees fra luften. De to fra Eltel viste meg i det tekniske skapet der oppe at det er en indikator på at det lyser i toppen, sier Tveit.

Borgalyset kan bli tent i dag
Så da blir det ikke noe rødt lys i toppen på masten oppe på Borgafjellet i fremtiden, men lys blir det, for i disse dager tennes også Borgalyset.

– Vi skal opp igjen i dag for å gjøre klart, og så vil jeg diskutere med min makker der oppe om vi skal tenne det i dag, eller en av de nærmeste dagene. Vi kan ikke stresse med dette, men må bruke den tiden det tar, avslutter Leif Ragnar Tveit til NyttiOs.no.

Og torsdag kveld når mørket senket seg, så var igjen Borgalyset tent, og det skal få skinne inn i den fine juletiden.

– Det blir ikke skikkelig jul uten at Borgalyset skinner, og i år er det ekstra viktig at det lyser fra toppen av Borgafjellet, sier en leser til NyttiOs.no.

Koster penger å holde på tradisjonen
Har du lyst å bidra til at Borgalyset skal skinne i årene fremover, kan du være med å bidra.

– Hjelp oss med holde i gang tradisjonen med lys i masten på Borgafjellet. Vipps oss på 115983, merk med «julelys»
På forhånd takk for hjelpen, melder Os Kulturutvikling.