Osingen og «So sa di»

Os Sogelag gir i disse dager ut et fyldig Osingen og en bok om gamle ord og utrykk fra Os.


Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook


Tradisjonelle Osingen hadde sin siste utgave i 2012, etter nesten 30 år med årlige utgivelser. Den gangen var bladet i A4 format.

I 2016 startet Os sogelag opp igjen med Osingen, og da som et årsskrift fra laget, hvor medlemmene i laget får bladet/ boken gratis, mens øvrige i bygden kan kjøpe den.

Nå er vi på tampen av 2020, og Osingen er på vei ut i bygden igjen, og denne gang kanskje fyldigere enn noen gang.

Arne Aarseth i Os Sogelag med Osingen og «So sa de». FOTO: Jan Petter Svendal

Mange fine historier
Osingen har denne gang hele 150 sider med spennende lokalstoff, med alt fra historien om hoppbakken på Tøsdal til historien om KrF som hadde sin spede start i Os.

Arne Aarseth er en av dem som har bidratt til årets Osingen, men flere andre lokale skribenter har også bidratt med artikler.

– Vi har fått inn mye godt stoff til årets Osingen, så det har ikke vært vanskelig å fylle bladet. Det har vært en lang og ganske krevende prosess å komme i mål, men med god hjelp av Loops på Osøyro har vi klart det i år også, sier Arne Aarseth i Os Sogelag.

Arne har denne denne gang skrevet om bekker, elver og vann i bygden.

Vi ser elver bekker og vann daglig når vi farter rundt i bygden, men tenker gjerne ikke så mye mer over det. Arne har talt opp det meste, og har navnet på det meste elver, bekker og vann, så her er det mulig å få med seg en god del lærdom. Kanskje vill du legge merke til enda flere bekker, elever og vann etter å ha lest årets Osingen?

Ellers er det flere historier om Irisfabrikken. Om hvordan Irisen ble til, om en av jentene på Irisen, og om Sigurd Flaterås som hadde nesten hele arbeidslivet sitt på fabrikken.

Hoppbakken på Tøsdal
Må og trekke frem Øyvind Tøsdal sin artige historie om hoppbakken på Tøsdal, ja for det hadde de der inne.

«I barndomen min var det mykje snø kvar vinter», innleder Øyvind Tøsdal om hoppbakken på Tøsdal.

Og så finner du et eget kapittel om tradisjonsmat fra Os, ført i pennen av Magni Birkeland.

«Osbygda har lange tradisjonar med fiske og jordbruk. Dette la grunnlaget for eit kosthald basert på mjøl, fisk, kjøt. Grønnsaker, poteter, frukt og bær», innleder hun.

Du finner blant annet oppskrifter på Fleskasos, Kvitdravle, Oslefser, Julebrød og Fronsakaker.

Ingen Osingen uten historier fra krigen.

I årets Osingen kan du blant annet lese om torpederingen av DS «Fusa», om fangeleiren på Haugsneset og om Flaterås under krigen.

Og så kan du få med deg litt om hvordan KrF ble til. Partiet hadde nemlig sin spede start i Os, og blekkmaker Ingebrikt Bjørø var veldig sentral høsten 1933.

Fra «So sa di». Tegningen har Bernt Kristiansen laget. FOTO: Jan Petter Svendal

«So sa di» (ny bok)
Osingen er lagt ut for salg hos bokhandelen på Amfi Os, og så har medlemmer i sogelaget planer om å stå noen dager på senteret å selge både Osingen og «So sa di» neste uke.

«So sa di» er nemlig hefte nummer to som kommer ut nå i høst fra Os Sogelag.

Åsmund Lien, Jimmy Øvredal, Arne Aarseth og Terje Bøthun står bak dette heftet som tar for seg gamle ord og utrykk fra Os. Heftet er illustrert med herlige tegninger som Bernt Kristiansen har laget.

«Mange bygder har gjeve ut bøker om den lokale dialekten, mellom andre Fusa, og no er det Os sin tur. Ei slik bok har fyrst og fremst historisk og dokumentarisk verdi. Osmålet endrar seg uavhengig av om det kjem ei slik bok eller ikkje, men det er å vona at mange likevel vil ha glede av å få kunnskap om korleis osmålet har vore, og framleis er for eit knippe osingar», skriver forfatterne om boken.