Ruskjøringen bare øker og øker

949 ble i oktober anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Det er ny rekord for 2020.


Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Sammenligner vi antall anmeldelser i oktober i år med fjoråret, viser det en økning på 101 rustatte førere. Da blåste 848 til rødt.

Totalt har 8367 blitt anmeldt for ruskjøring i 2020.

Generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, reagerer på tallene og er ikke nådig i sin kritikk.

– Det er utilgivelig at folk kjører med promille eller annen rus i blodet. Som jeg alltid sier, du kan ta livet av helt uskyldige mennesker. Et hvert menneske er uerstattelig. Har du promille, eller er ruset på noe annet – skal du ikke kjøre bil, understreker hun.

Kristoffersen mener det er på høy tid med flere forebyggende tiltak.

– Jeg kjenner tålmodigheten min tar slutt. For å forebygge ruskjøring, må forsterkede tiltak til. Politikontroller og kampanjer er absolutt nødvendig, men åpenbart ikke nok. MA – Rusfri Trafikk mener alkolås for promilledømte må innføres.

– Vi vet at halvparten av de UP tar for ruskjøring mangler førerkort, og mange er tidligere domfelt for det samme. Å frata en ruskjører førerkortet, hjelper ikke. De kjører uansett. Dersom alkolås for promilledømte hadde blitt vedtatt av politikerne, ville vi luket ut flere notoriske fyllekjørere, kommenterer generalsekretæren.

Øst politidistrikt verst i oktober
Vanligvis troner Sør-øst politidistrikt på toppen av ruskjøringsstatistikken – i oktober avdekket Øst politidistrikt flest. 

– Jeg vil skryte av UP og politiet i Sør-øst og Øst. Øst fjernet 160 mulige drapsmenn fra veinettet, mens Sør-øst luket ut 145. Totalt er 305 potensielle dødsfall avverget, sier Kristoffersen.

Hun sender også et stikk til regjeringen, som igjen foreslår å avvikle UP.

– Å avvikle UP mener vi vil være katastrofalt for trafikksikkerheten. Uten et dedikert trafikkpoliti, hadde det vært fritt frem for 8367 ruskjørere hittil i år. Tenk litt på det, avslutter Kristoffersen.

I Vestland ble 66 tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand i oktober i fjor, mens det i år er 47 som er tatt i oktober.