Leverte ut sine siste raspeballer på Cafe Flåten

Nå tar han tradisjonsmaten med seg til bygrensen.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Arild Birkeland startet opp som daglig leder på Cafe Flåten noen måneder før Flåten Senter (i dag Amfi Os) åpnet sine dører for første gang (åpnet april 1988).

– Jeg begynte som daglig leder på Cafe Flåten i februar 1988, og den gang var det Bara kjøkkendrift som drev kafeen, sier Arild Birkeland.

I 1993 fikk han muligheten til å ta over kafeen, og siden har han og konen drevet den som eiere.

– På 90-tallet gikk det veldig bra, men de siste 4-5 årene har det vært ganske tøft å drive. Vi har merket godt på besøket at det har kommet og gått nye kafeer/ restauranter i Os, sier Birkeland.

Har solgt Cafe Flåten
Og det siste halve året med koronaviruset har han merket ekstra godt.

– Det har vært tøft siden mars, og jeg har tapt godt over 1 million kroner på at vi har hatt mye mindre besøk enn normalt, sier han videre.

Hvorfor velger du å gi deg?

– Det passet å gjøre det nå, ellers måtte jeg ha drevet i seks år til, siden kontrakten skulle fornyes nå, sier han.

– Jeg har heller ikke vært fornøyd med hvordan Thon driver i dag. Jeg føler vi er «husmenn» som arbeider for en stor godseier.

Trekker frem kunder og ansatte
Torsdag hadde Arild Birkeland siste dagen hvor han laget raspeballer på Cafe Flåten, og de gikk ut på løpende bånd til kundene.

Og det er nettopp kundene Arild trekker frem som ett av høydepunktene med jobben på kafeen.

– Vi har hatt og har fantastisk kjekke kunder, og det har jeg satt stor pris på. Vi drev også kafe noen år nede i Laguneparken, og registrerte at det er stor forskjell på kundene der og her på Os. De var mye mer stresset nede i Fana, sier Birkeland til NyttiOs.no.

Og så trekker han frem sine ansatte, de har det vært mange av gjennom over tretti år.

– De ansatte har vært helt fantastisk, og jeg er veldig glad for at de jeg har i dag får fortsette når nå nye eiere overtar driften av kafeen.

Nå skal han jobbe for en tidligere ansatt
Og flere av de han har hatt ansatt, treffer han igjen på sin nye arbeidsplass Er-An veikro, hvor han begynner å jobbe mandag.

– Jeg traff tre personer som har jobbet hos meg der oppe, og to av de er Linda og datteren Hanne som i dag driver veikroen.

Og han forteller at han og Linda har hjulpet hverandre i mange år.

– Har vi eller Linda manglet noe, så har vi kunnet låne av hverandre. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, sier Birkeland.

Tar med seg tradisjonsmaten
Når Arild nå forlater driften av Cafe Flåten og fortsetter på bygrensen hos Er-An Veikro, så tar han med seg oppskriftene på tradisjonsmaten han har laget.

– Jeg kommer til å lage tradisjonsmat hos Er-An, så det blir både raspeballer, kjøttkaker og gode fiskemiddager, sier Arild Birkeland.

Har du tro på at kafeen her på senteret vil leve godt videre?

– Jeg har god tro på de nye eierne, de er flinke og profesjonelle, så jeg er ikke bekymret for fremtiden til kafeen.

Torsdag leverte han ut sine siste raspeballer på Cafe Flåten, men han blir nok å se på kafeen i dag og på lørdag også. Mandag starter han opp som nestleder på Er-An veikro.

– Det har vært en flott tid her på Cafe Flåten, men nå gleder jeg meg til å begynne i den nye jobben, og da «bare» som ansatt, avslutter Arild Birkeland til NyttiOs.no torsdag ettermiddag.