Kjerlighetslåsene brer om seg

Det startet i Kina, så Europa. De er og å finne i Osmarka.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!


I Firenze henger det så mange hengelåser på de mest populære broene at kommunen en gang i året klipper vekk det fleste, slik at det skal bli plass til nye.

Fullt så gale er det ikke blitt her i Os, men hengelåser som blir hengt opp på gjerdet til Knutabrua i Osmarka har vi fått, noen med initialer

Trenden går enkelt og greit ut på at nyforelskede par låser en hengelås fast til en bro, og deretter kaste nøkkelen i elven for å symbolisere samhold og evig troskap.

Siden det henger noen hengelåser på gjerdet til Knutabrua, må vil vel og regne med at det ligger noen nøkler i Oselva.

Og skulle det gå skeis med forholdet, så finnes det i dag godt verktøy som kan klippe hengelåser. 

Og hva vet vi, kanskje det blir så mange låser på Knutabrua at kommunen må sende folk inn og klippe låser, slik som de gjør i Firenze.

Ikke så veldig mange på Knutabrua ennå, men det blir nok flere. FOTO: Jan Petter Svendal

Startet i Kina
Den spesielle kjærlighetstradisjonen skal stamme fra Kina, hvor det har blitt hengt opp slike kjærlighetslåser flere steder, blant annet langs Den kinesiske mur. Myten sier at kjærligheten mellom par som fester sin hengelås på muren skal vare like lenge som selve muren. 

Ifølge Wikipedia nådde fenomenet Europa rundt 1980, da de første kjærlighetslåsene hektet seg fast i den ungarske byen Pécs. Her begynte studenter ved universitetet i byen å feste hengelåser til et smijernsgjerde mellom moskeen og katedralen i byen.

Handlingen skulle trolig både symbolisere håp om å klare studiene samt det sterke samholdet studentene seg imellom.