Fra vikingskip til Oselvar

Nis har vært ivrig dataspiller, tømret, jobbet på vikingmuseum og vært innom Frank i «Det gode bondeliv». Nå har han kommet til Oselvarverkstaden.


Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Nis Kristian Nielsen (25) fra Danmark har fått med seg mye, tross sin unge alder. De neste årene skal det dreie seg om Oselvar.

– Vi lyste ut en ledig lærlingeplass her på Oselvarverkstaden tidlig i år, nærmere 20 personer søkte, også lokale, valget falt til slutt på Nis, sier daglig leder Vidar Langeland til NyttiOs.no.

– Nå har han vært her i fem uker, og han har glidd veldig godt inn i båtbyggermiljøet her, sier Langeland videre.

Før Nis kom til Oselvarverkstaden har han vært innom et variert skole- og arbeidsliv

Etter gymnaset har jeg prøvd meg på mye. Jeg var glad i å spille dataspill, og en stund var det bare det og skole det gikk i, men jeg bestemte meg for å roe ned på spillingen siden det tok mye tid, så da har det blitt en del annet jeg har gjort før jeg kom til Os, sier Nis Kristian Nielsen til NyttiOs.no.

«Det gode bondeliv.                       
Etter videregående har han blant annet reist en del rundt i verden, tømret i Danmark og Norge, vært innom folkehøyskoler i Danmark og Norge og jobbet på Vikingskipsmuseet i Roskilde.

– Min far leder en avdeling på museet i Roskilde, han har også vært båtbygger der, og min mor er på en annen avdeling på museet, så jeg har vært en del og arbeidet der jeg også, med tømring og vedlikehold, sier Nis. 

Han har og vært innom Frank fra den danske serien «Det gode bondeliv».

Nis hjelper en av båtbyggerne på Oselvarverkstaden med å tilpasse en tofte. Foto: Jan Petter Svendal

– Jeg jobbet noen måneder hos Frank, og det var jo en interessant tid, sier Nis Kristian Nielsen.

Fikk du være med i noen av tv-programmene?

– Nei, jeg var ikke med i noen av programmene.

Han har ellers tømret hos Tradisjonsbygg i Trondheim, og siden på Røros, noe som var kjekt, men det ble ensomt på Røros, så han dro tilbake til Danmark etter noen måneder på Røros.

Bygget båt i Fosen
Etter en tur hjem igjen til Danmark, ble det i 2019 til at han begynte på båtbyggerlinjen på folkehøyskolen i Fosen.

– Der bygget vi en Åfjordsbåt sammen med vår lærer som er båtbyggerDe første måneden fikk jeg ikke helt tak i byggingen, bare gjorde det jeg fikk beskjed på. Vi jobbet ut fra noen bøker om bygging av denne typen båt, og på juleferien hjemme i Danmark ga min far meg en del råd om båtbyggingen, så deretter gikk det litt bedre.
 
Han var med å bygge en Åfjordsbåt, en trebåt på 24 fot (heter halvfjerderømming) som han og noen kompiser kjøpte.

– Båten tok jeg til Danmark på tilhenger, og den bruker vi som kjøpte den når jeg er hjemme.

Dette er båt nummer 99 som bygges på Oselvarverkstaden. Foto: Jan Petter Svendal

Søkte om lærlingeplass flere steder
Nis ville videre etter folkehøyskolen på Fosen, og søkte derfor på læreplass flere steder, deriblant Oselvarverkstaden. 

Jeg var inne til intervju i Hardanger, men der fikk jeg ikke plass, men så fikk jeg altså læreplass her på Oselvarverkstaden, og det er jeg veldig glad for, sier han til NyttiOs.no.

Skulle bo i Bergen, men det ble gård i stedet
Han skulle egentlig bo på kollektiv i Bergen, men skjønte allerede første dagen der at det ikke var plassen for ham.

– Jeg tenkte kollektiv i Bergen for å få et sosialt liv, men plassen der var ikke for meg, så nå har jeg fått meg en liten hybel på en gård her i Os i stedet, og jeg har et godt sosialt liv med fine folk her på verkstedet, sier han.

– Jeg har blitt tatt veldig godt imot, og er tilfreds med å få jobbe her, sier han videre.

Har du fått prøvd båttypen du skal lære å bygge?

– Ja, i sommer fikk jeg seile oselvaren på et et årlig kurs for ungdommer, det heter Camp Oselvar og er arrangert av Forbundet Kysten. Det var Kjell Magnus Økland fra Tysnes som hadde kurset i Fanafjorden, og det var veldig kjekt. Jeg har og prøvd å ro denne tradisjonsbåten, som jeg liker veldig godt.

Da NyttiOs.no var innom verkstedet tirsdag ettermiddag, gikk det i fenderlister og smøring av båt for Nis.

– Jeg holder på å gjøre klar fenderlister til en av båtene som snart er ferdig, og så holder jeg på med smøring av en båt.

Så du er sterkt involvert i bygging av båter?

– Da jeg kom lagde jeg mast og spri til en båt, og siden har det blitt varierte oppgaver. Nå gleder jeg meg til å få være med på å starte fra grunnen på bygging av en ny Oselvar.

At miljøet er godt og stemningen er god på verkstedet merkes godt blant alle båtbyggerne på Oselvarverkstaden. Røverhistorier blir servert og smilet sitter løst, så vi kan godt forstå at det er en bra plass å jobbe for både båtbyggere og læregutter.