Ny låt og video – «Jeg gikk meg vill i skogene»

Jan Haaland har tonesatt Inger Hagerup.


NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

I sommer og høst har Jan Haaland gitt ut flere låter. Sist tonesatte han ett av Bente Bratlund sine dikt, denne gang har han tonesatt Inger Hagerup.

«Jeg gikk meg vill i skogene» er blitt til en duett med Kristine Bjånes.

Jan Haaland om låten og Inger Hagerup sin sønn:
– Jeg har alltid vært begeistret for Inger Hagerup sine dikt. Det begynte for mange år siden på en hyttetur i skjærgården ved Kragerø. Der fant jeg en velbrukt diktsamling av Inger Hagerup, som jeg begynte å lese i. Spesielt et av diktene har fulgt meg siden, «Jeg gikk meg vill i skogene, sier Jan Haaland i en prerssemelding.

Mange år senere var han med på en vintur i Piemonte der Claus Hagerup og Bibbi Børresen var guider.

– Jeg nevnte for Claus at et av morens dikt hadde satt seg i hodet mitt og at jeg tenkte på å lage en tone til det. Noe han oppfordret meg til å gjøre. Nå er tonen laget, men Claus rakk ikke å få høre sangen før han gikk bort.

HØR LÅTEN HER!

I det gripende, vakre og vemodige diktet fra 1939 skildrer Inger Hagerup kjærligheten, samlivsutfordringer, og det å søke etter lykke, i metaforiske vendinger. I Jan sin tolkning har han prøvd å fange stemningen. Akkordene og tonene er mollstemte (triste) og dype innledningsvis, med en forløsende kraft mot slutten. Musikkvideo kommer.

Fra Rock´n Roll til visesang, og debut som soloartist i en alder av 75 år
Sommeren 2020 debuterte Jan Haaland som soloartist med en slentrende sommerbåtvise. Så ble det latinamerikanske rytmer på «Av og til treng ein berre», med tekst skrevet av forfatter Bente Bratlund. Nå er hans tredje singel her, der Jan sammen med bandet «Steppin´ OUT» har tonesatt det gripende, vakre og vemodige diktet «Jeg gikk meg vill i skogene» av Inger Hagerup, nok en gang i vakker duett med Kristine Bjånes.

Det hele startet mer eller mindre da Jan Haaland fikk sangtimer av sin kone til 70-årsdagen. Det ble starten på et musikkliv som hadde lagt nede en stund. Etter en tid med synging og øving foreslo sangpedagogen å avholde minikonsert for venner og kjente. Musikere ble hanket inn og bandet «Steppin´ OUT» oppsto. Eleven og sanglæreren var vokalister. Stuen hjemme hos eleven ble rigget om, og 40 gjester benket seg rundt orkesteret.

Men Jan har drevet med musikk før også. Tidlig på 60-tallet var han med å starte det gitabaserte bandet Tornado. De var tenåringsgutter som spilte popmusikk på dansetilstelninger rundt omkring i Bergen og omegn. Det var en hektisk tid med Rock´n Roll og Shadowsmusikk. I 1962 fikk Tornado 2.plass i norgesmesterskapet for Shadowsband på Bygdøy Sjøbad (foran Vanguars, Terje Rypdals band).

I 1963 ble det plateinnspilling hos Philips. Innspillingssjef Rolf Wesenlund kom over fjellet til Bergen med sin 3-spors båndopptaker for å spille inn musikk av Bergensbaserte band. Dette skulle være et svar på Mersey Beat i England og ble lansert under begrepet Bergen Beat.

Tornado ble oppløst i 1964.

Gjennom årene har Jan holdt fast i musikken og vært med på mye forskjellig. Blant annet har Tornado hatt flere reunionskonserter, det har vært visegruppe, Rock´n Roll-band, og i senere tid har han vært gitarist og vokalist i det lokale storbandet.

Video: Oddmund Lunde og Liv-Randi Lind