Hvor kommer dagsturhyttene i Bjørnafjorden kommune?

Liafjellet har vært ønsket her i Os, men der blir det ikke.


Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Fylkeskommunen ga i 2019 tilskudd til at Bjørnafjorden kommune skulle få på plass dagsturhytter, en i Fusa og en i Os.

En arbeidsgruppe bestående av Terje Raunsgard fra Fusa turlag, Kåre Nytræ fra Os turlag og Asle Andås og Tom Leonsen fra Bjørnafjorden kommune har jobbet med planene, og sett på muligheten for hvor hyttene skulle plasseres.

Liafjellet skal ha vært et stort ønske her i Os, men grunneier skal ikke ha ønsket å ha dagsturhytte der.

Lyshornet har vært et alternativ, men der er det blant annet for dårlige  parkeringsforhold, samtidig som det ligger for langt unna sentrum.

Les også: Til høsten får Bjørnafjorden kommune to dagsturhytter

Slik ser hyttene ut. Foto: Sogn og Fjordane fylkeskommune

Borgafjellet og Vetlevardhaugen
Arbeidsgruppen har etter vurderinger og kriterier fra Vestland fylkeskommune gått for å legge dagsturhytten til Borgafjellet her i Os og Vetlevardhaugen/Koldal i Fusa.

– Arbeidsgruppen har vurdert mange fine steder, og vi er svært godt fornøyd med disse to plasseringene for dagsturhyttene. Her får bjørnafjordingene flotte naturopplevelser, nydelig utsikt og gode solforhold, samtidig som hyttene er tilgjengelige for alle, forteller Tom Leonsen, prosjektleder for dagsturhyttene i Bjørnafjorden.

Målet med dagsturhyttene er å skape en sosial møteplass i naturen, og få flere ut på tur oftere.

– Vi håper hyttene vil være en attraksjon i seg selv. På fine dager kan man møtes til lek og aktivitet rundt hytten, eller vandre videre på en av stiene i området. Når det regner og blåser, kan man fyre i vedovnen og spise matpakken innendørs. Etter hvert vil det kanskje òg være bøker i hyttene, sier Leonsen, som forteller om stor interesse og velvilje fra grunneierne på begge sider. Kjetil Koldal eier hyttetomten på Vetlavardhaugen, mens Einar Borgen er grunneier der hytten på Borgafjellet skal stå.

Turlagene i Bjørnafjorden kommune skal drifte de to dagsturhyttene.