Kan bli ekstra mye veps i år

Det er nemlig vepseår, noe som betyr store vepsebol og mer summing.


Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Årsaken til at vi får vepseår annenhvert år har man ikke helt funnet ut av. Men det er ulike teorier om hvorfor. Blant annet er det få dronninger og mindre konkurranse om bolplassene.

– De få dronningene som er de klarer å etablere seg, er gode mødre og klarer å fostre opp svære bol, sier førsteamanuensis Frode Ødegård ved NTNU til NRK.

I årene hvor det ikke er vepseår er det masse dronninger og stor konkurranse om bolplassene.

– De sloss med hverandre, klarer ikke være så gode mødre og lage så gode bol. Så vi ser da at veldig mange av bolene går til grunne.

– I år så har jeg sett ekstremt mye veps. På gården min har jeg gått og letet og kikket. Og jeg synes jeg ser dem overalt. Så i år skal man følge med, sier Kenneth Fladseth, skadedyrbekjemper i Anticimex til NRK.

Man kan gjøre noe selv for å fjerne vepsebol, spesielt tidlig på sommeren, for da er de ikke så store.

– Det man kan gjøre er å fyre opp støvsugeren og suge all vepsen i den og så slipper man kanskje litt av den «krigen» med vepsene. Deretter kan man ta en kniv og kutte vepsebolet ned i en plastpose. Knyt posen godt igjen og gå rett ned i søpla med den, råder Fladseth.

I et vepsebol på størrelse med en tennisball befinner det seg som regel et sted mellom 50-100 veps, mens et jordvepsebol kan inneholde flere tusen veps.

Husk å dekke deg godt til når du skal i «krigen» med vepsen.

Er det greit å drepe veps?
Mange lurer på om det er greit å ta livet av veps, siden det ikke anbefales å drepe hverken humler eller bier. Vepsen er også er med på å bestøve blomstene, men den har ikke den samme nyttefunksjonen som bier og humler.

Siden veps kan være en plage, spesielt om man har barn eller er allergisk mot stikk, så kan det være lurt å fjerne vepsebol i nærheten av der man oppholder seg daglig, men det ikke er noen vits i å fjerne alle vepsebol hvis det i utgangspunktet ikke oppleves som noe problem.

Tips for å minske risikoen for vepsestikk:

  • Unngå brå bevegelser når en veps nærmer seg
  • Dekk til kjøtt og søte retter når en spiser ute
  • Forbered ved å sette ut noe godt til vepsen et stykke fra der folk er
  • Unngå å bruke søt eller sterk parfyme
  • Ikke drikk av bokser eller mørke flasker som har stått ute
  • Ikke gå barfot ute
  • Ikke bruk klær med sterke eller lyse farger

Lokale nyheter fra Os/ Bjørnefjordsregionen