La barna slippe til

– De fleste barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Vi er i en annerledes og litt skremmende situasjon i disse dager, og mange har plutselig bedre tid enn de pleier. Barna er hjemme fra skole og barnehage og fritidsaktiviteter er avlyst. Da er det fint å benytte anledningen til å lage mat sammen og kanskje oppdage noen helt nye smaker.

Gøy for barn på kjøkkenet
– De fleste barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet. Det kan være en tålmodighetsprøve i en hektisk hverdag, og en veldig hyggelig felles aktivitet på dager som dette med god tid, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kanskje kan dere bake grove eplemuffins til lunsj eller til turmatpakken eller en deilig grønnsaksuppe? Barn synes det er gøy å smake og ikke minst spise og servere mat de har vært med å lage selv.

La barna få vaske, skrelle, kutte opp og smake, og lær dem gode kjøkkenregler:

  1. Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjølen slik at den ligger i ro.
  2. Hjelp barna med å dele grønnsakene slik at de får en flat side før barna får kutte resten. Når grønnsaksbitene ligger med den flate siden ned på fjøla unngår vi at de ligger og ruller som igjen reduserer faren for kuttskader.
  3. Krum fingrene. Da slipper fingertuppene å havne under kniven.

Knivvett for barn
Kuttskader skjer oftere med sløve kniver. Sørg derfor for at barna får en skarp kniv som passer barnehånden.

  1. Skjær alltid fra deg, ikke mot deg.
  2. La kniven ligge på skjærefjøla når den ikke brukes.
  3. Hold kniven med spissen ned når du går med den for å legge den til vask.
  4. Barn skal ikke bruke kniv alene.

Spagetti a la Capri blir bedre om du fyller halve tallerkenen med grønt

Har du allerede kastet deg over hermetikkhyllene og står der med en boks spagetti? Alle favorittretter blir bedre med litt mer grønt. Fyll halve tallerkenen med grønt enten du skal spise spagetti, kjøttboller eller pizza – det er bra for både deg og barna. Salaten trenge ikke å være blandet sammen. La barna plukke selv av små skåler med tomat, agurk, gulrotstenger, selleristang eller andre favoritter.

Flere gode tips og oppskrifter finner du på frukt.no