Oselvarverkstaden bygger ut(vendig)

To av de unge båtbyggerne har de siste ukene gjort klart og reist et flott grindbygg, bygget av overskuddsmaterialer.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Oselvarverkstaden er kjent for å bygge flotte Oselvar-båter, og skal selvsagt fortsette med det, men de siste ukene har mye av plassen inne blitt brukt til å lage reisverket til et grindbygg.

I juli 2018 søkte Oselvarverkstaden Os kommune om å få sette opp et grindbygg, og etter en litt lengre prosess ordnet det seg.

«Oselvarverkstaden bygger båter på tradisjonelt vis. Vi har ofte behov for å arbeide utendørs, men samtidig trenger vi tak for beskyttelse mot det skiftende vestlandsværet», skrev Oselvarverkstaden i sin søknad til da Os kommune om å få sette opp et grindbygg.

FOTO: Jan Petter Svendal

Nå er grindbygget på 4 ganger 7 meter i ferd med å reise seg på plenen like ved Oselvarverkstaden.

– Vi har fått en dispensasjon fra kommunen om at bygget skal få stå i fire år, men har selvsagt et håp om at det skal få stå enda lenger, sier daglig leder på Oselvaverskatden, Vidar Langeland til NyttiOs.com.

– Det begynner å bli veldig fullt inne hos oss, og vi trenger dessuten en plass med god lufting for overflatebehandling av båtene våre, tjøring, oljing med mer, så grindbygget blir en viktig plass for oss, sier han videre.

Bygget skal også brukes under arrangementer på Oselvarverkstaden, til utstilling av båter, og så kan det fungere som tak over hodet for turfolk når det står tomt.

Solide treplugger som båtbyggerne har laget skal holde bygget sammen. FOTO: Jan Petter Svendal

Båtbyggere som har laget grindbygget
Verkstedet har for det meste brukt overskuddsmaterialer til bygget.

– Det er for det meste materialer fra fjorårets hogst vi har brukt, og det er to av våre båtbyggere som har stått for arbeidet med bygget.

Båtbygger Stig Salbu Henneman og lærling Fredrik Meier begynte på bygget for ca en måned siden.

– Vi startet for fire uker siden, og det har vært veldig morsomt å få gjøre dette helt fra grunnen av, sier Stig Salbu Henneman til NyttiOs.com når vi møter de to som er i ferd med å reise bygget.

– Jeg har og vært på kurs for å lære teknikken med å bygge grindbygg, sier lærlingen Fredrik Meier.

Når vi er borte torsdag ettermiddag er mye av reisverket kommet opp, og de er i ferd med å slå inn og kutte de flotte trepluggene de har laget, som skal holde konstruksjonen sammen, akkurat som på gamlemåten.

– Fantastisk flott arbeid med mange fine detaljer. Dette hadde ikke vi klart like bra, sier John Lepsøy fra Oselvarlaget, når han ser hva båtbyggerne har fått til

Ferdig i mars
I løpet av dagen i dag kommer dragerne på plass, og så må de vente litt på takbordene som skal på taket.

– Jeg regner med at vi får taket i slutten av februar, og at vi kan være ferdig med bygget ut i mars, sier Vidar Langeland.

I mellomtiden er det skogen som kaller for båtbyggerne på Oselvarverkstaden.

– Det er meldt kaldt og fint vær noen dager i neste uke, så da må vi nytte på og dra til skogs for å kutte tømmer. Tømmeret skal senere skjæres inne i Hegglandsdalen, og så skal materialene brukes til nye båter som skal bygges, sier Langeland.

Alle foto: Jan Petter Svendal