Tre filmer på Bygdekinoen i kveld

Barnekrim vakker skildring av Nikolai Astrup og skrekk med klassikeren «De dødes tjern».

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Det er altså satt opp tre filmer på Bygdekinoen denne søndagen, og det er verdt å merke tidene for snurring av film, kl. 16, kl. 17.30 og kl. 19.

Det blir både barnefilm, vakker skildring av Nikolai Astrup, og skrekk og gru med nyinnspillingen av «De dødes tjern».

Først ut, klokken 16, er den norske barnekrimmen Operasjon Mumie.

Kl. 16, Operasjon Mumie (6 år)
Når det kommer en mumieutstilling til Elvestad, skjer en rekke uforklarlige ulykker blant de ansatte ved museet. Det ryktes at museet er rammet av farao Tutankhamons forbannelse. Er virkelig den gamle myten årsaken til de mystiske ulykkene eller finnes det en annen forklaring? Barnedetektivene Tiril og Oliver og sporhunden Åtto er på saken.

SE TRAILER!

Kl. 17.30, Astrup – Flammen over Jølster (12 år)
Den unge Nikolai gjør opprør mot sin pietistiske prestefar. Mentoren, kommunisten Anton Fond (Dennis Storhøi) inspirerer han til å reise ut i Europa for å lære. I Paris forakter han moteriktige malerkollegaer og finner sin egen stil. Etter et halvt år med studier og et utsvevende liv reiser han våren 1902 hjem til Jølster i Sunnfjord. Her forsetter han å la seg inspirere av lokale tradisjoner, overtro og hedenske skikker. Hans fargesterke skildringer av Vestlandets frodige natur og folkeliv har vært folkeeie i generasjoner. De ikoniske midtsommernattbildene med sankthansbål, livsglede, dans, alkohol og erotikk er salt i sår for prestefaren og bygdas pietister. Da han gifter seg med den 15 år gamle Engel (Henriette Marø) blir det reaksjoner, men Nikolai og Engel bryr seg ikke om sladderen. De får 8 barn, og med egne hender bygger de Astruptunet som blir motiv for mange av hans mest kjente bilder.

SE TRAILER!

Astrup – Flammen over Jølster tar oss med på en ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder, frem til hans alt for tidlige død i 1928.

Kl. 19, De dødes tjern (15 år)
Inspirert av romanen «De dødes tjern» av Bernhard Borge

Lillians tvillingbror Bjørn dør på mystisk vis alene ved den gamle familiehytten. Nå, et år senere, kommer Lillian og vennene hennes til hytta for å ta farvel med og selge stedet. Like etter ankomst begynner mystiske ting å skje. Lillian går i søvne og kan ikke lenger skille mareritt fra virkelighet. Noen eller noe jakter på dem og til slutt dukker liket av en av dem opp.

Er legenden om Tore Gruvik i ferd med å bli virkelighet eller er fienden en av dem? Hva skjedde forrige sommer og hva var galt med Bjørn Werner?