– Fantastisk å få være her i Os

Det ble folksomt både på Haugland og ombord i KNM Hitra og Snøgg under lørdagens 75-års-markering.


Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Før helgen kom små og store etterkommere etter de seks kanadiske flygerne som ble reddet og skjult under krigen, i forbindelse med nødlandingen på Haugland for 75 år siden.

Og anledningen er nettopp markeringen av at det er 75 år siden dette skjedde, og det er Os Sogelag, Os Turlag, Samnanger Turlag, Os Rotary og Os kommune som står for markeringen.

Les hele den dramatiske historien her!

Lørdagen startet med en markering ute ved minnesteinene på Haugland (Baggahaugen). Der var gjestene på plass, mange osinger, og det ble musikk, orientering, og et skotsk fly kom på slutten over i lav høyde.

Deretter gikk turen til inn til Os havn, hvor Snøgg som var viktig i forbindelse med frakting av flygerne lå. Der var også to Oselvarar, den båttypen ble og brukt for å frakte de seks i sikkerhet fra Bjørnen til Strøno.

Og så var KNM Hitra på plass ved Oskaien. Dette var en ubåtjager under krigen, som Norge fikk av USA. Båten var god for hele 22 knop, og ble brukt av Shetlandsgjengen. Det var en båt av samme type (Vigra) som til slutt fraktet de seks kanadiske flygerne fra Austevoll til England.

Det var mye folk i og ved båten, og selvsagt også de kanadiske gjestene, som storkoste seg i solen.

– Det er flott å være her og få hele den dramatiske historien, samtidig som vi besøker plassene flygerne var på, og nå her ved båter som ble brukt, sier den kanadiske sjefen for den samme skvadronen som de seks flygerne var i under krigen.

Båtene var åpne for publikum fra klokken 12 til 16, og en god time før de rundet av, hadde nærmere 400 besøkende vært ombord i KNM Hitra, så interessen var stor.

Blant de besøkende var også noen av de unge etterkommerne av flygerne, og de var veldig entusiastisk.

– Bestefar snakket ikke mye om dette, så å få komme hit til Os og få hele historien, og å få være så nær alt, er bare fantastisk og sterkt, sa en av de unge jentene.

Og bygden er de blitt veldig glad i på noen dager.

– Vi nyter å være her, en veldig fin plass, naturen og temperaturen er ganske så lik deler av Canada. Vi hadde hørt om mye regn, men det tror vi ikke på, vi har ikke sett en dråpe, bare sol og et flott landskap.

Etter besøket på kaien, gikk turen til Oseana for en offisiell middag for de inviterte gjestene.

Søndag ble det offisielle programmet avslutte med tur til Botnahytto hvor de seks flygerne ble gjemt under oppholdet i Os.

Det gikk turer både opp fra Øvredalen og fra Rolvsvågen, og det var veldig mange som ble med, også alle de små og store gjestene fra Canada ble med på tur.

Alle foto: Jan Petter Svendal