Store mengder brennmaneter

Men havforskerne har ikke så mye kunnskap om den direkte kunnskapen til at det er så mange.


Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Nå har det ikke akkurat vært veldig mye sommer og sol i det siste, og heller ikke den helt store badetemperaturen (14-15 gr). Men de som vil bade, har nok nølt litt, siden det er så mye brennmaneter både i Bjørnefjorden og andre steder på Sørlandet og Vestlandet.

Havforskningsinstituttet har fått flere rapporter om store mengder brennmaneter.

– Det er gode forhold for brennmaneter på Sør- og Vestlandet. Det er mye dyreplankton og temperaturen i vannet stiger. Det gjør at manetene får gode vekstforhold, sier havforsker Tone Falkenhaug til Aftenbladet.

Havforskningsinstituttet har lite kunnskap til de direkte årsakene til hvorfor det er mye brennmaneter.

– Brennmaneter lever på bunnen som en polypp (som ligner på en sjøanemone) i løpet av vinteren. Det kan være gode forhold i løpet av denne vinteren, som har gjort at det er en oppblomstring. Brennmaneter er rovdyr, og kan ha hatt rikelig med tilgang på mat, sier Falkenhaug.

Havforskerne vil gjerne ha rapporter fra publikum. På nettsiden havfunn.no kan du registrere deg og legge inn dine opbservasjoner.

Fakta om brennmanet

  • verdens største polyppdyr
  • størrelse: opptil to meter i diameter og 30 meter lange tråder
  • det er to arter i våre farvann: rød brennmanet er mest vanlig (langs hele norskekysten), blå brennmanet er litt sjeldnere (langs Sør- og Vestlandet)
  • driver helst med strømmen, men de kan svømme for å regulere dybden
  • på brenntrådene til manetene sitter det nesleceller som inneholder en gift som lammer eller dreper byttedyr som plankton og fiskelarver, og som gjør at huden svir dersom mennesker kommer i kontakt med dem