Sirkus på gamleplassen

Men først må teltet opp.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs.no på Facebook

Det er mange år siden det sist var sirkus på grusbanen ved Os ungdomsskule.

Men i dag er Cirkus Agora på plass, og det passerer jo bra inn i et 30-års jubileum.

Det hele startet med at en ung Jan Ketil spente opp ett tau mellom utedoen og epletreet på familiegården hjemme i Nordfjordeid. Med brask og bram startet han Cirkus Agora i 1989 med verdenspremiere på Hamar 14. april.

På plass ved Os ungdomsskule. FOTO: Jan Petter Svendal

Jan Ketil holdt på med omreisende cirkus frem til 2009. I perioden 2010 – 2017 har han så drevet lønnsomt med opptredener for Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle spaserstokken, i fornøyelsesparker, på festivaler, gallaforestillinger og på asylmottak. Ja, til og med cirkusgudstjenester har det blitt arrangert.

I 2017 reiste Jan Kjetil igjen ut på landeveien. Dette ble en stor suksess og det samme ble cirkusåret 2018 som også fant sted på landeveien med tradisjonelt cirkus.

I 2019 har Smørdal investert i flunkende nytt cirkustelt i anledning Agoras 30-års-jubileum, og er igjen klar for å presentere ett helt nytt show i verdensklasse for det norske publikum.

Jan Ketil mener helt klart at folk vil ha ekte cirkus i 2019:

– Det er få ting som kan begeistre så mye som cirkus, uavhengig av alder, kultur eller språk. Vi trenger gjøglerne, gjøglerne er opphavet til all moderne underholdning, sier Jan Ketil.

Og nå i mars var er han i gang med jubileumsturneen. Og denne mandag 25. mars og tirsdag 26. mars klokken 18, er det Os og grusbanen ved Os ungdomsskule som har besøk av 30-års jubilanten Cirkus Agora.

Litt om årets forestilling:
Jan Ketil har satt sammen ett program som består av artister han har valgt fra øverste hylle. Det skal være cirkusfest fra begynnelse til slutt når Cirkus Agora feirer 30 års jubileum.

Med seg har han artister fra den ypperste klasse, imponerende luftakrobatikk og halsbrekkende stunt.

Fra Cuba har han med seg temposjongløren i verdensklasse, Rafael De Carlo. Han har imponert titusenvis av mennesker i noen av Europas største og mest anerkjente cirkus og høstet heder og ære i festivaler, blant cirkuskritikere og publikum.

Direkte i fra Romanias statscirkus kommer idolet Marius Gagui, som blir omtalt som «luftens ekte stjerne» der han svinger seg høyt opp under cirkuskuppelen i sine strapater og ved bruk av pole. Med kraft og presisjon tar han pusten av publikummet med sine risikofylte vendinger.

Prisbelønte Martyn Chabryn oser av energi der hun lekende lett endrer fra det ene antrekket til det andre. Med et glimt i øyet og en stødig hånd får hun til de mest utrolige ting. Sjeldent får du se noen multitaske på et slikt høyt nivå.

Vår egen husklovn vet hvilke knapper han skal trykke på for å utløse rungende latter i Agora-teltet. Med nye sprell og mye humor trimmer klovnen Francesco lattermusklene til både store og små. Klovnestreker får vi aldri nok av!

Og direktøren selv? Han er som alltid klar for å ønske publikum hjertelig velkommen til Cirkus Agora, og i år som alle andre år har han mange overraskelser på lur.