Båtmannsknop og høye årer

Det blir mye «armer og bein» når ungdommen inntar Oselvaren i havnen på Os. BILLEDSERIE!

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Det har vært en tradisjon i mange år at alle niendeklasseelevene i Os på høsten får en Oselvardag i og ved Oselvarnaustet i Os havn.

Og denne uken er det de fem klassene på Os ungdomsskule som er i gjennom en dag med roing, knuter og seiling. Og torsdag var det 9 d som var i ilden til lands og til sjøs.

– Vi har hatt fine forhold for å ta elevene ut i båtene denne uken, eller det vil si, onsdag måtte vi avlyse, for da var det hvitt på bølgetoppene. Men den klassen får dagen igjen senere, sier båtbygger Stig Salbu Henneman til NyttiOs.com.

Og det er to båtbyggere fra Oselvarvekstaden og frivillige i Oselvarnaustet som organiserer elevene.

Og i løpet av dagen får de lære knuter, være ute og ro en Oselvar og i tillegg være med å seile tradisjonsbåten.

– Det virker som de fleste synes det er kjekt, men kanskje noen blir litt lei av å ro i lengden, sier Salbu Henneman til NyttiOs.com.

Og tilbakemeldingene fra ungdommene var litt blant ungdommene.

– Det er en kjekk dag, men vi blir litt lei av å ro, sa jentene i en av de fem båtene som var ute i havnen.

– Det er kjekt å lage knuter, og ekstra gøy når vi skulle lage så mange båtmannsknop vi klarte på tid, sier en av guttene som ser ut til å ha full ro på de mange knutene.

Ungdommen likte å lage knuter. FOTO: Jan Petter Svendal

Og konkurranse fenget elevene.

– Vi har lagt inn en konkurranse for at det skulle bli litt mer aksjon i forbindelse med knutene, sier båtbygger Maik Riebort til NyttiOs.com.

Og seilingen så ut til å fenge ekstra mye, og enda mer når vinden økte litt på utover ettermiddagen.

– Det var utrolig gøy å seile, men jeg forsto ikke så mye av det han mannen i båten sa. Vi måtte trekke i forskjellige tau, og det gikk nå bra, sier en av guttene.

Hva gir så en Oselvardag for elevene.

– Vi håper jo at de lærer noe. Og klarer vi å få noen få av alle disse ungdommene til å bli interessert i trebåt og Oselvaren, så blir vi veldig glad, avslutter  båtbygger Stig Salbu Henneman til NyttiOs.com.

Også neste uke blir det Oselvardag, og da er det niendeklassinger fra Nore Neset som skal i ilden.

Les også: Oselvarfestival og Bondens dag

Oselvarfestival på lørdag 1. september
Og skulle du ha lyst til å prøve deg i en Oselvar, så byr muligheten seg allerede lørdag, for da er det klart for Oselvarfestival. Der kan du prøve en båt, være med i kapproing, bli underholdt og får med deg en omvisning i Oselvarverkstaden.

Alle foto: Jan Petter Svendal