Nå kommer stormen – unngå flyvende trampoliner

Etter en knallstart på sommeren i Sør-Norge må man plutselig hanskes med en skikkelig «høststorm» i morgen, torsdag.

Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Det er meldt et skikkelig uvær som best vil merkes på Vestlandet og i Trøndelag, men også resten av landet vil få kjenne på den kraftige vinden.

– Det er spesielt kastevindene vi frykter vil gjøre størst skade. Disse kan komme opp i 35 meter i sekundet torsdag, og vil være kraftige nok til å kunne løfte en trampoline opp i luften. Derfor råder vi folk i området som blir hardest rammet å sikre alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig. Bind fast trampolinen og rydd inn hagemøbler, parasoller, partytelt og grillen, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Mange er uforberedt
Det er uvanlig med storm i juni, og den sørvestlige retningen på vinden innebærer i tillegg at vindkastene vil treffe lenger innover landet enn vanlig. Det meldes om full storm ved Stad og i høyfjellet.

– Vi anbefaler ingen å legge ut på båttur eller fjelltur torsdag samt fredag formiddag. Når vi nylig har hatt syden-stemning og tropenetter er det klart at folk har hatt mye ting ute i hagene og mange er uforberedt på en storm sånn plutselig. Derfor oppfordrer vi folk til å ta en rydderunde før det smeller torsdag, og se også til at avløpene er åpne slik at regnvannet kan renne vekk, sier han.

Sikre båten
Har du båt bør du se til at den er skikkelig sikret før stormen kommer. Hvert eneste år pleier mange båter slite seg i dårlig vær om sommeren. Ofte er ikke båtene sikret godt nok mot de kraftige vindkastene som følger med en storm.

– Har du båten i en båthavn bør du se til at den er skikkelig fortøyd, helst med fire punkter. Det kan jo også være greit å kaste et øye på resten av båtene i havna, slik at en unngår at noen båter sliter seg og blir liggende å slå mot andre båter. Husk også at det kommer godt med nedbør i en storm, så sjekk at alt er tett, sier Setnes.

Hold dere innendørs
Det kan være fristende for spesielt barn å kjenne på en skikkelig storm midt på sommeren. Men det kan være risikabelt å oppholde seg utendørs når vinden herjer som verst.

– Jeg anbefaler å holde seg innendørs til det verste er over og stormen er spaknet. Lukk dører og vinduer. Det kan være forbundet med fare å oppholde seg ute i en storm. I den kraftige vinden kan man bli truffet av løse gjenstander som kommer fykende gjennom luften, sier han.

Slik forbereder du deg på stormen:
Løse gjenstander som hagemøbler og trampoliner kan føre til store skader om de blåser av sted i stormen.
En ryddejobb i hagen før stormen treffer kan forebygge skader på egen og andres eiendom.
Sørg for å sikre hagemøbler, lekehytter og trampoliner. Rydd derfor hagen/ terrasse/ altan før stormen setter inn.
Sikring av utsatte konstruksjoner og båter.
Bygg under oppføring eller ombygging skal sikres ekstra godt. Vær obs på at lette konstruksjoner som for eksempel levegger, uthus, garasjer med åpen port, naust og båter i opplag er spesielt utsatt. God forankring kan redusere potensialet for skader.
Vinduer og dører som er utsatt for skader kan dekkes til med kryssfinerplater.
Følg med på nyhetssendinger og værvarsel.
Hold deg innendørs når stormen herjer som verst.
Gjør avtale med naboer eller venner om å holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.