Flere og flere forsikrer bunaden sin

Hvert år blir tusenvis av dyre bunader skadet eller forsvinner på reise.


Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Med nasjonaldagen for døren finner hundretusener av nordmenn nå frem bunaden og klargjør festdrakten til 17. mai. Mange har allerede brukt den i konfirmasjon. Bunaden er gjerne det dyreste plagget man eier. Antallet bunadsforsikringer hos Tryg Forsikring øker kraftig, men fremdeles er det et fåtall som har slik. Hvert år blir tusenvis av dyre bunader skadet eller forsvinner på reise.

– Vi har nå stor pågang av kunder som spør om bunaden og bunadssølvet er omfattet av reiseforsikringen, og hvordan de flotte folkedraktene kan sendes på tryggeste måte. Vårt råd er å ta med bunadssølvet og bunaden inn på flyet, så er du sikker på at festplagget og alt sølvet kommer helskinnet fram til festen. I dagene like før 17. mai kan man jo også vurdere å reise med bunaden på, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Millioner av bunader
Det finnes anslagsvis 2,5 millioner bunader i norske hjem, ifølge Norsk Flid Husfliden. Til tross for at de representerer store verdier er et fåtall verdiforsikret. En komplett ny bunad sydd i Norge, med tilbehør, sko og sølv, kan koste helt opp mot 80.000 kroner.

– Bunad og folkedrakter er verdifulle, og mange har i tillegg gått i arv i generasjoner. Med vår beste reiseforsikring vil bunaden kunne være dekket med inntil 30.000 kroner hvis den sendes som ekspedert bagasje. Er verdien av bunaden høyere bør du vurdere å tegne egen bunadsforsikring. For noen hundrelapper vil bunaden da i tillegg være forsikret mot skader som rifter eller hull i skjorten, is på stakken eller klassikeren rødvin i fanget. Typiske 17. mai-skader som ikke nødvendigvis dekkes av reise- eller innboforsikringen, sier Opedal.

Unntak for bunadskniv
Har du bunadskniv og skal reise med fly må den som regel sendes som innsjekket bagasje.

– Det er kun bunadskniver av bunadssølv som kan sjekkes inn som bagasje, dette har med sikkerhetskontrollen på flyplassene å gjøre. Skulle du være så uheldig å miste bunadskniven fra innsjekket bagasje gjør vi et unntak for denne, sier han.

Forventer skaderush 18. mai
Ifølge Tryg Forsikrings statistikk forsvinner vel 300 bunader årlig, til en verdi av vel sju millioner kroner. Festplaggene med sølvtøy forsvinner fra kofferter på fly, og ved tyveri fra bil og hus.

– Det har de siste årene vært en sterk økning i antall bunadsforsikringer hos Tryg. Hvert år opplever vi at kunder blir frastjålet bunaden fra bil eller hjem. I dagene etter 17. mai er det alltid stor pågang fra kunder som har skadet eller mistet bunaden. Mange blir overrasket når de oppdager at innboforsikringen kun dekker skade og tyveri i hjemmet. Å reparere en skadet bunad kan bli en kostbar affære, derfor anbefaler vi en egen bunadsforsikring

Noen tips dersom du skal reise i forbindelse med 17. mai:
* Nålen på søljen kan ikke være lengre enn 6 cm. dersom den skal i håndbagasje.
* Bladet på bunadskniv kan ikke være lengre enn 6 cm. dersom den skal i håndbagasje.
* Husk også at de fleste flyselskap har en maksgrense på vekt på håndbagasje.
* Heliumsballonger er forbudt å ha med seg på fly.
På Oslo lufthavn Gardermoen er det en egen sluse for alle reisende i bunad 16. og 17. mai.

Det kan være smart å være litt forberedt dersom du skal ha bunaden og bunadssølv gjennom sikkerhetskontrollen som håndbagasje på flyplassen. Samle smykkene i en smykkepose eller smykkeskrin og vis det frem når du forteller at du har bunad med i håndbagasjen.

Slik behandler du bunaden:
* Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
* Lever bunaden til rens ved behov.
* Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
* Får du en flekk på en hvit skjorte, er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
* Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose. Putt sedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
* Hvis du skal reise med bunaden, pakk den inn i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.
Kilde: Norsk Flid Husfliden