Nå skal hele Norge rydde

Barn, pensjonister, Forsvar og næringsliv skal ut for å rydde strender. Også i Os blir det en uke med fokus på strandrydding.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

Hver vår er det normalt i boligområder å ta en liten ryddeaksjon før 17. mai.

Men etter at en død hval ble funnet på Sotra i fjor med store mengder plast i magen, har fokuset på å rydde strandsonen eksplodert.

Og de siste ukene har det vært mange ryddeaksjoner, både her i Os, og ellers i landet, men disse er det først og fremst private som har tatt initiativ til.

Denne uken tar det av for fullt, for nå er vi inne i Strandryddeuken, 30. april til 6. mai, og det organisers fra flere hold.

BIR oppfordrer til vårdugnad, Bergen og Omegn Friluftsråd koordinerer innsamling av marint avfall, og NRK til en landsdekkende dugnad torsdag 3. mai, «Hele Norge rydder». Og lørdag 5. mai er det den Nordiske Strandryddedagen.

Ryddeaksjon i Os
Os kommune har og tatt initiativ til en ryddeaksjon i strandsonen de kommende dager.

Og for å være med å plukke boss, må du ha de gjennomsiktige strandryddesekkene, og de kan hentes hos BIR.

Men i år blir det ikke containere hvor sekkene kan kastes. I stedet har kommune plukket ut fem steder hvor sekkene kan plasseres, og så vil BIR komme med biler for å hente.

De fem stedene er ved Bunnpris på Vedholmen, ved fergekaien på Halhjem, snuplassen i Nordstrøno, Buena kai i Lysefjorden og på plassen ved bobilcampen på Haugsneset.

Nå har det allerede vært en del ryddeaksjoner flere steder i Os, så det kan være lurt å orientere seg litt på forhånd.

I følge ryddeportalen til «Hold Norge Reint», har det vært ryddet i Ervikane, Bjørnavika, Raudholmane, Sandholmane. Private hadde også en ryddeaksjon i Kuvågen sist uke.

På Facebooksiden «Hold Os Rein» ligger det og informasjon om steder som har vært ryddet, og som bør ryddes.

Kommer du sjøveien i båt, så er det dessuten lett å se hvor det ikke har vært ryddet. Og det er jo ikke bare de strendene som blir brukt mye som bør ryddes for plast. Hele strandsonen er viktig.

Og med så mye fokus på søppel, og spesielt plastavfall, så må vi alle for alvor ta inn over oss at vi ikke skal kaste noe mer fra oss, men ta det med til nærmeste søppelkasse.

Lykke til med ryddingen!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s