For en fantastisk oase tropehagen blir

Den fantastiske tropehagen på 1200 kvadratmeter, fellesareal og 97 rom er innflytningsklare på Luranetunet. BILLEDSERIE!


Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Billedserie nederst i saken.

Det sies at tropehagen på Luranetunet er den eneste i landet på en helseinstitusjon som Luranetunet, og for et eventyr det er blitt i den «sydlandske» perlen.

– Tropehagen har fått på plass 1700 planter, og av disse er det 35-40 arter fra hele verden. Og alle skal merkes med norsk og latinsk navn, samt opphavsland, slik at beboere og andre besøkende kan lese det, sier prosjektleder Tor Inge Døsen til NyttiOs.com når vi er oppe og besøker tropehagen torsdag ettermiddag.

– Og så har vi fått 15 japanske fisker på plass i dammen, og det tror vi blir populært.

Fiskene har funnet seg godt tilrette i dammen.

Film, lyd og lys
Men det er ikke bare planter og fisker som er kommet på plass i den staselige hagen på 1200 kvadratmeter.

– Vi kan kjøre film via en prosjektor som overfører til et stort nedfallbart lerret. Vi har plassert høyttalere i hele lokalet, både inne blant plantene og oppe i taket, og lyden er fantastisk bra, sier Døsen videre.

Og han trekker frem den spesielle stemningen om kvelden.

– Vi hadde en test her en kveld, og stemningen med dempet og farget belysning ble helt fantastisk.

Og prosjektlederen har bestilt «fugler».

– Levende fugler kan vi ikke ha, men vi har bestilt lyder av fugler, bølgeskvulp, vinden som blåser i skogen, osv.

Prosjektleder Tor Inge Døsen.

«Diamanten» og bar
Inne i tropehagen er det og kommet på plass en «jungle bar» og «diamanten».

– Diamanten har jeg valgt å kalle det fine bygget på to etasjer som står her inne. I dette blir det treningsrom for rehabilitering på dagtid, men ellers er det meningen at det skal kunne brukes til andre aktiviteter på kvelden.

– I andre etasje blir det et flott møterom med plass til 22 rundt bordet. Dette skal ledelsen bruke til møter, men på kvelder og i helger er det meningen at beboere skal kunne leie det for å markere bursdager og annet sammen med familien, og mat skal de kunne bestille fra kantinen hvor det fra nyttår blir ansatt en kokk. Vi vil innrede rommet slik at det blir litt koselig stuepreg, sier Døsen til NyttiOs.com.

– «Jungle baren» er en liten gimmick vi gikk for. Denne kan brukes til servering av kaffe, vafler, forfriskninger og mat, både til beboere og besøkende.

Møterom og arrangementsrom i «Diamantens» andreetasje.

97 rom
Ved siden av den praktfulle tropehagen, har Luranetunet fått på plass nye rom og fellesarealer.

– Mandag begynner flyttingen fra sjukeheimen og opp i nybygget som totalt er på hele 9300 kvadratmeter, og i løpet av neste uke skal det meste være flyttet.

Totalt er det 97 rom som står ferdig til flyttingen.

– 96 av rommene blir fylt opp til uken. Det siste rommet skal fungere som et pårørende rom hvor de kan overnatte hvis dette trengs, sier Døsen.

Han forteller at det meste skal ut av sjukeheimen neste uke.

– Det blir bare Hjelpemiddelsentralen og et behandlingstilbud igjen. Den store behandlingsavdelingen skal opp i tredje etasje i nybygget.

Flere av de nye rommene vender inn mot tropehagen, og i tillegg vender flere av rommene fra de 20 år gamle rekkene inn mot hagen.

– Vi har byttet det meste på fasadene til de 20 år gamle byggene, så de er som ny nå, sier Døsen.

Staten betaler mye
Og prislappen for hele herligheten er på 275 millioner kroner brutto.

– Av disse er det 90 millioner kroner i lån som Os kommune tar seg av, mens resten er det staten som betaler i form av overføringer.

Søndag blir det åpent hus i tropehagen på Lurane fra klokken 15-18. Da kan osingene komme og få ta den storslåtte hagen nærmere i øyesyn.

Og interessen fra andre som vil komme og se er stor.

– Vi har hatt henvendelser fra 20 andre kommuner som ønsker å få komme og se. I tillegg er det mange andre som vil komme, men det blir ikke før vi har fått alt på plass, avslutter Tor Inge Døsen.

Alle foto: Jan Petter Svendal