Lurt å gi bilen en sommersjekk

– Sjekk av olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være en fast rutine før man legger ut på langtur.


Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Foran lange ferieturer med tung last er det smart å gi bilen en ekstra sjekk, mener fagfolk. Godt vedlikehold minsker risiko for trøbbel underveis.

– Klargjort bil før ferien starter er en god forsikring mot vanskeligheter langs veien, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Han mener sjekk av kritiske punkter som olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være en fast rutine før man legger ut på langtur.

– Lange service-intervaller kan lett bli en sovepute for mange, ved at oppmerksomheten rundt bilens løpende helsetilstand svekkes. Resultatet kan bli økt slitasje, kostbare skader og i noen tilfeller plutselig stans med behov for akutt veihjelp, sier Hansen.

Ifølge ABL-sjefen kunne mange slike ubehageligheter vært unngått dersom flere hadde svingt innom verkstedet for en sommerklargjøring på forhånd.

Jevnlig vedlikehold

– Faste serviceprogrammer kan nok forlede en del bileiere til å glemme det forebyggende vedlikeholdet. Mange kommer bare når en varsellampe lyser. Det blir litt det samme som å vente med tannlegebesøket til det gjør vondt i en tann, sier Bjørn Skogstad, salgssjef i Mekonomen.

Han mener flere burde bytte ut gammel motorolje og slitte dekk i forkant av ferien istedenfor å vente til etterpå, dersom behovet for dette uansett er nært forestående.

– Jevnlig vedlikehold er nødvendig for alle typer biler, uavhengig av motorteknologi. Dette omfatter også el-biler, selv om selve sjekklisten for disse kan se litt annerledes ut.

Mekonomen har etablert et eget verksted for el-biler i Asker.

– Bremsene på el-biler brukes mindre og annerledes enn på andre biler, og er mer utsatt for å sette seg fast og kanskje ruste. En årlig service for blant annet å smøre opp og gjøre rent bremsene er derfor viktig, sier Skogstad.

Batteritrøbbel

Startvansker er en gjenganger langs norske veier, også om sommeren.

– Det er en utbredt misforståelse at flatt batteri er noe som bare er aktuelt i den kalde årstiden. Tall fra alarmsentralene viser at problemet er like aktuelt i feriemånedene, sier Hans Ole Høidal, ansvarlig for bilprodukter i Defa.

Hans råd er å sjekke batteriet før ferien starter og sørge for at det er fulladet.

– Dessuten er det lurt å ha med en kompakt batterilader i bagasjen. Det er en rimelig forsikring mot problemer underveis, sier Høidal.