Askeladden tjener penger igjen

Fra 300 til 20 ansatte etter konkursen i 2008. Og båtproduksjonen skjer i Polen.


Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Det har vært tøffe år for Askeladden Boats AS etter at de kom i gang igjen etter konkursen i 2008, men nå tjener de penger igjen.

 – Ja, nå ser det lysere ut. Det er ikke snakk om en bratt vekst, men forsiktig vekst, sier daglig leder Henrik Askvik til Bergens Tidende.

I fjor solgte Askeladden båter for 124 millioner kroner, som er mer enn på mange år.

– Vi har forsøkt å tilpasse oss en ny båtindustri. Det har handlet om kostnadsreduksjoner og en annen driftsmodell. Nå har vi lyktes med produktutvikling og skapt modeller markedet vil ha. I tillegg er det generelle markedet for fritidsbåter blitt bedre. Folk kjøper igjen båter, sier Askvik.

Les også: Fire nye modeller fra Askeladden

Han legger ikke skjul på at det har vært en lang vei å gå.

– Og lengre enn vi trodde. Båtbransjen trengte flere år for å hente seg inn igjen etter finanskrisen enn for eksempel bilbransjen, sier Askvik til BT.

– Er det en forutsetning for lønnsom drift at båtene produseres i Polen og ikke i Norge?

– Det finnes unntak, som Viknes Båt på Askøy som produserer sine modeller lokalt. Men vår erfaring tilsa at skal vi produsere i Norge, må produksjonen ha svært høy intensitet. Det nytter ikke med 90 prosent intensitet. Vi må ha 110 prosent. Vi må full utnyttelse av maskineriet hele tiden. Men slik er ikke båtbransjen for oss, sier Askvik til Bergens Tidende.

Lokale nyheter fra Os og Bjørnefjordsregionen