Ingen drømmesommer i år heller?

Skal du være garantert sol og varme er syden løsningen. For Ingen sesongvarsler gir bud om noen spesielt varm sommer.


Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Når vi nå har gått inn i juni så forventer vi også sommer. Men så langt har det ikke vært de helt store sommertemperaturene i denne måneden.

Og heller ikke denne uken kan vi forvente så veldig mye sommer.

Vi får lettere vær i ettermiddag og temperaturen kan komme opp i 17-18 grader, men videre utover i uken blir det forholdsvis grått og det kan komme en del regn.

Varselet for denne uken ser du her!

Kjølig sommer
Og skal vi tro sesongvarslene, blir det ingen drømmesommer i år heller.

Hvert år før sommeren setter inn kommer de store internasjonale meteorologiselskapene med sesongvarsler.

To amerikanske sesongvarsler mener heller at sommeren i Nord-Europa eller i Skandinavia blir en nokså kjølig affære, skriver VG.

Weather Company mener at det skjer en blokkering av vestavinden tvers over Nord-Atlanteren, og at dette vil gi kjøligere vær både i juni, juli og i august, både i Skandinavia og nordre del av De britiske øyer.

AccuWeather har tilsvarende sommervarsel for England og Skottland, men også hele Norden havnet i sonen som defineres med «lack of heat» – mangel på varme. Derimot varsler værnettstedet dramatisk varme i Sør-Europa med skogbrannfare, og alvorlige tordenstormer i Mellom-Europa

Sesongvarsler er omdiskutert og regnes for å våre usikre, men det er altså verdens største meteorologi-organisasjoner som lager disse.

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt er forsiktig med å trekke slutninger fra sesongvarsler:

– Jeg har ikke gått dypt inn i dette, men det kan se ut som om det kan bli en sommer på det jevne over Norge. Og relativt varmt om vi drar til Middelhavet, sier han til VG.

Direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforskning understreker at sesongvarsler er beheftet med stor usikkerhet, og når varslene ikke viser utslag i den ene eller andre retningen, vil det være rett å konkludere med at sommeren kan bli nokså normal hos oss.

Han viser til at det er heller ingen klare signaler i havoverflaten – den er litt varmere enn normalt utenfor Norge, men litt kaldere lenger vest.

– Sør-Europa ser ut til å kunne bli litt varmere og litt tørrere enn normalt, men ingen grunn til så bastante påstander som hos AccuWeather, sier han.

Nok et amerikansk sesongvarsel fra International Research Institute (IRI) ved Columbia University gir også vage sommersignaler. IRI kombinerer modeller fra flere store leverandører, blant annet fra Canada og USA.

Dette sesongvarselet gir noe varmesignaler for Middelhavet, men lite over Nord-Europa.